Volledig scherm
Collage banaan-persiflages © ADR

Parodieën op banaankunst: in de bonus van 120.000 voor 0,28 euro

foto's120.000 euro voor een aan de muur geplakte banaan klinkt als extreem veel geld, ook al is het een kunstwerk in een Parijse galerij. Dat vond ook manager Ron Soeters van de Albert Heijn in Den Bosch. Daarom plakte hij een banaan aan zijn muur op de groenteafdeling, die hij in de Bonus-aanbieding deed: van 120.000 euro voor 0,28 euro. En hij was niet de enige die het bekende kunstwerk parodieerde.

Volledig scherm
Banaan in de bonus bij de Albert Heijn in Den Bosch van 120.000 euro voor 0,28 cent © Ron Soeters

Manager Soeters, naar eigen zeggen een kunstliefhebber, vond het kunstwerk van ‘comedian’ Maurizio Cattelan geweldig. De simpele banaan van de Italiaanse kunstenaar, die aan de muur geplakt zat met ducttape, werd onlangs meermaals verkocht op een veiling voor 120.000 euro. ,,Prachtig om te zien dat zo’n simpele banaan zoveel indruk maakt op mensen”, zegt Soeters.

Maar prijzig was het kunstwerk wel. Daarom plakte de manager maandagochtend eigenhandig ook een banaan aan zijn muur, met daaronder het bekende Bonus-bordje: 120.000 euro doorgehaald, het actuele bedrag 0,28 euro.

Geen klant heeft nog besloten de banaan van de muur te trekken om hem vervolgens zelf op te eten. Dat gebeurde zondag wel op de beurs van Miami, waar het originele kunstwerk hing. Daar haalde een bezoeker de banaan provocerend van de muur en at hem op. Later bleek dat hij de beeldend kunstenaar David Datuna was.

,,Als iemand dat doet, hang ik een nieuwe op. We hebben er genoeg”, lacht Soeters.

Heineken

De supermarktmanager was niet de enige die een persiflage bedacht op het beroemde banaankunstwerk. Het werk blijkt bij meer ondernemers creativiteit aan te boren. Zo postte Heineken op Facebook deze variant: ‘Zeker niet te weerstaan! #thirstyartist’:

Volledig scherm
Persiflage van Heineken op Cattelan © Heineken

Omroep Friesland stelt: ‘Guon keunst is ûnbetelber’ (‘sommige kunst is onbetaalbaar’): 

Ook Truckfabrikant Scania wist wel raad met de hype. De post van het bedrijf kreeg trouwens nog een gevatte reactie: ‘Zo zit mijn hele Scania bij elkaar, ductttape rules.’

Nog meer eten onder een plakker: 

En ach, deze is ook geel, moet de politie in Zwolle gedacht hebben:

Deze peer is helaas niet meer te koop. Verkoper K. Bos laat op Marktplaats weten een principe-overeenkomst te hebben bereikt met een koper. ‘Meesterwerk! Geïnspireerd op het werk van een comedian, maar dan beter! Enige in z’n soort! Uniek kunstwerk van onschatbare waarde!’ Hoogste bod: 9.999.999,99 euro.

Volledig scherm
Peerkunst te koop via Marktplaats. © K. Bos

Deze rollade van Slagerij van Zuidland had iets meer ducttape nodig om aan de muur te blijven zitten: