Pas op met innemen van je pillen: bij sommige kun je beter niet eten
Koken & etenOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: is het beter om te eten als je medicijnen inneemt? Of liever niet?
Of je wel of niet eet bij jouw medicijnen, hangt af van de medicatie die je gebruikt. ,,Op de bijsluiter staat of je de medicatie met of zonder maaltijd moet innemen", legt voedinsgdeskundige Klaske van Norren uit. ,,Reden om het te combineren met eten is bijvoorbeeld om je maag-darmkanaal te beschermen. Sommige antibiotica moeten met de maaltijd worden ingenomen omdat dan de goede bacteriën in de darm, die niet het doelwit van de kuur zijn, beter worden beschermd. Als een stof irriterend is voor de darm, kan inname met voedsel ook helpen.”
Dat geldt dus niet voor alle medicijnen. ,,Maar als de opname van het medicijn wordt beïnvloed door het type voedsel dat je eet, kan het juist beter zijn om de medicatie op nuchtere maag te nemen", aldus Van Norren. ,,Zo kan de hoeveelheid vet in je maaltijd invloed hebben op hoe snel het medicijn wordt opgenomen, waardoor het al snel moeilijk wordt om het juiste effect te krijgen.
Ook medicatie die niet lang in de zure maag mag blijven, moet op een nuchtere maag en met veel water worden ingenomen.”
Minder snel afgebroken
,,En dan zijn er nog ingrediënten die je niet mag eten bij bepaalde medicatie, denk aan grapefruit(sap) en granaatappel. Die remmen het leverenzym en dat zorgt er weer voor dat het medicijn minder snel wordt afgebroken met een ophoping van het medicijn – en kans op bijwerkingen – tot gevolg. Volg dus altijd de bijsluiter van het medicijn op.”
Last van je maag? Lees dan over de mythes en fabels over maagzuurremmers. Slechte adem? Zo kom je ervan af.
Wil je de echte feiten over je voeding? Bekijk hier de serie (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Havermout bonbons
-
PREMIUMKoken & eten
Sint lijkt zijn strooigoed steeds vroeger in de supermarkt te leggen: waarom doet hij dat?
Je zwempak is nog niet droog of de pepernoten en chocoladeletters zijn alweer te koop. Bij de een is het reden tot vreugde, voor de ander een grote ergernis. Want ‘Sint komt steeds vroeger.’ Waarom is dat? -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Enchiladas met kip
Enchiladas zijn afkomstig uit de Mexicaanse keuken, voor dit recept vullen we tortillawraps met tomatenblokjes, zwarte bonen, spinazie en kip.
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden? -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde snoeppaprika’s met cottage cheese en tomaat
Serveer jij meestal een blokje kaas met toastje bij de borrel? Lekker, maar er zijn genoeg alternatieven. Verras je bezoek met deze gevulde snoeppaprika’s met cottage cheese en tomaat. Ze staan binnen een handomdraai op tafel, zien er smaakvol uit, en zijn ook nog eens voedzaam.