Plantaardige versie KitKat met vezels en calcium: 'We voegen aan cola toch ook geen vitamine C toe?’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal testen diëtist Joris Brand en chocolatier Kees Raat de allernieuwste Kitkat.
Nee maar, er is weer een nieuwe KitKat op de markt, en in beperkte oplage beschikbaar bij de XL-vestigingen van AH en Jumbo. Bij groot succes wordt de KitKat Vegan - het nieuwe chocoladewafeltje van Nestle zónder zuivel - standaard opgenomen in het assortiment.
Joris Brand, eigenaar van diëtistenpraktijk Nijmegen, noemt het opvallend dat de nieuwe KitKat zoveel vezels bevat. ,,Het product mag zelfs de claim vezelrijk op de verpakking zetten. Minstens net zo bijzonder is dat de KitKat, net zoals vegetarische en veganistische vervangers, is voorzien van extra vitaminen en mineralen. Calcium, vitamine B3 en ijzer’’, somt hij op. ,,Sinds wanneer is KitKat bedoeld als ‘gezonde’ basisvoeding?’’
Waarom die toevoeging - Brand weet het echt niet. ,,Best mooi, maar ik kan wel gezondere voeding bedenken die deze voedingswaarden leveren. We gaan toch ook niet ineens vitamine C aan cola toevoegen? Maar goed, het kan geen kwaad.’’ Dit nieuwtje is trouwens geen vrijbrief om de reep als gezond tussendoortje te gebruiken, benadrukt hij, want het is en blijft snoepgoed. In plaats van eiwitten bestaat KitKat Vegan voornamelijk uit tarwemeel, wat trouwens wel 24 procent minder suiker oplevert.
Classic versus vegan
Dan nu hetgeen KitKat-liefhebbers het allerliefst willen weten: hoe zit het met de smaak? Brand vindt de smaak sterk doen denken aan de originele variant, maar wel wat scherp-zoet, in negatieve zin.
Chocolatier Kees Raat, tevens auteur van de Chocoladebijbel, proeft wel degelijk verschil, en denkt dat fans dat ook zullen doen. ,,Ik heb de nieuwe KitKat vegan getest naast de classic en gold-variant.’’ Alle drie de reepjes zijn zoet, wat volgens Raat tekenend is voor KitKat. Van de drie noemt hij de classic zijn favoriet, want deze nootachtig en heeft een warme, volle smaak. ,,Langzaam komt de suiker bovendrijven, maar dit is niet irritant, door de donkere tonen die blijven hangen.’’
De vegan daarentegen heeft een goede crunch, maar de smaak is minder intens. ,,Als eerste komt een weeïge smaak van lichte melkchocolade tegemoet. Dat weeïge gaat snel over in een vrij penetrante suikerbom.’’ Dat roept bij Raat de vraag op: waarom komen de makers van KitKat niet met een geheel nieuwe, verbeterde reep op de markt? Bijvoorbeeld iets met meer cacao en een snufje zout in plaats van suiker.
Zijn conclusie: ,,Misschien pakt de marketing van een nieuw product veel duurder uit en zit de rekenkamer van KitKat daar niet per se op te wachten. Dus why bother..? Maar misschien draaf ik nu door.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Dit was 158 jaar geleden het eerste terras van Nederland (waar je alleen welkom was als je rijk was)
Mannen die een deftige hoed dragen. Met in de hand een wandelstok, serieus kijkend in de camera. Zittend op het eerste terras van Nederland op het Plein in Den Haag. Tegenwoordig een alledaags tafereel, maar vroeger was horeca voor de rijken. Voor de Haagse kak. Het Haags Gemeentearchief brengt een ode aan de hotels, restaurants en cafés in de stad. -
Koken & Eten
Suiker is boosdoener in westerse voeding: afkicken is moeilijk maar minderen is echt nodig
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: Heel Holland bakt met Jansen & Jansen. -
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Koken & Eten
Op kruidenpotjes zitten ook bacteriën: maak ze schoon als je voedselvergiftiging wilt voorkomen
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUM
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics.