Volledig scherm
© Thinkstock

Rel in België om 41.000 kilo prima vlees

In België is ophef ontstaan doordat 41.000 kilo geblokkeerd vlees dat goedgekeurd is voor consumptie, zal worden vernietigd omdat het niet voor de vervaldag wordt vrijgegeven. Eigenaar Veviba wil alles aan de voedselbank schenken, maar de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme gaat niet akkoord. 

Voedselagentschap FAVV nam na een inval in het slachthuis van Bastenaken tonnen vlees in beslag. 41.000 kilo daarvan ligt sindsdien in een diepvriezer onder toezicht van het FAVV. De rest - 70.000 kilo vers vlees en 36.000 porties voorverpakt rundvlees - is al vernietigd. 

Voeldselbank

Volgens Veviba was daar echter 'helemaal geen reden voor'.  ,,Het vlees was goedgekeurd voor consumptie, maar het ging gewoon over de vervaldatum. Omdat wij nooit op tijd de toestemming zouden krijgen om het nog te verkopen, stelden we voor het te schenken aan de voedselbank, maar dat werd geweigerd. Liever vernietigen dus dan het weg te geven aan hen die het nodig hebben.''

Ducarme blijft bij zijn standpunt. ,,Er is geen voedselveiligheid met twee snelheden, met vlees dat enerzijds bestemd is voor de kwetsbaren en anderzijds voor andere categorieën van consumenten'', klinkt het.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.