Volledig scherm
Paskal Jakobsen opende in oktober de deuren van Hard & Ziel, het eetcafé van Paskal, zijn vrouw Door en goede vrienden topkok Edwin Vinke en diens vrouw Blanche. © ANP Kippa

Restaurant Bløf-zanger Paskal Jakobsen neergesabeld in snoeiharde recensie

Recensent Hiske Versprille is op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van restaurant Hard en Ziel in Middelburg. In een snoeiharde recensie sabelt de culinair journaliste het concept van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en topkok Edwin Vinke volledig neer. 

Het zelfbedieningsrestaurant opende afgelopen najaar de deuren aan de Turfkaai. Op de kaart staan tien (streetfood)gerechten van tussen de 7,50 en 12 euro, vaak van Aziatische origine, maar ook vol Zeeuwse ingrediënten.  

Maar afgezien van de hotdog van rookwortel (‘prima’) en de arretjescake (‘ouderwets lekker’) kunnen de gerechten Versprille alles behalve bekoren. ‘De makreel blijkt halfrauw en oneetbaar tranig. De ongare, smaakloze krieltjes zijn er maar een beetje bijgepleurd, de kruidenpasta is oud en onderop liggen fliebers tot snot gekookte, bittere groente’, is bijvoorbeeld het oordeel over het gerecht Liza's Vurige Visje.  

Ook over de Crispy scharrelhoender is ze onverbiddelijk: ‘Hoe krijg je dit je keuken uit'. Woorden als ‘bah’ en ‘afschuwelijk’ worden niet geschuwd in haar recensie die ze schreef voor de Volkskrant. Hard & Ziel krijgt een 4 van Versprille, die haar artikel afsluit met een sarcastische verwijzing naar de Bløf-hit ‘Zoutelande’: Ik ben blij dat ik hier ben. En niet meer daar.  

Quote

De ongare, smaakloze krieltjes zijn er maar een beetje bijge­pleurd

Versprille

Tegenaanval

Opmerkelijk genoeg lijkt de meedogenloze recensie niet te stroken met wat andere bezoekers van Hard & Ziel vinden. Op de Facebookpagina zijn zo goed als alle beoordelingen positief, al zijn dat er nog niet zo heel veel; 48. 

Het neerhalen van Hard & Ziel doet denken aan de column van NRC-columnist Marcel van Roosmalen. Hij schreef in februari een uiterst cynisch stukje over een bezoek aan Zeeland. Hij noemde de provincie onder meer ‘leeg en triest’.  Het was toen uitgerekend Jakobsen die zich de kritiek aantrok en met een ‘tegenaanval’ kwam.

Bekijk hier beelden van de opening van het restaurant: