Rowena (23) at twee jaar alleen roze koeken en kipfilet: ‘At ik iets wat niet kon, zwol alles op’
VideoCola, roze koeken, kipfilet en noedels: meer at Rowena Pagie (23) de afgelopen twee jaar niet. De jonge vrouw is allergisch voor bijna alle soorten voeding: groente, fruit, noten, pitten én zaden. De situatie beheerste haar leven volledig, vooral toen ze een angststoornis ontwikkelde rond allergieën. Sinds kort is ze ‘genezen’.
Delen per e-mail
Als ik iets eet wat niet kan, dan zwelt alles op
De voedingsmiddelen waar Rowena allergisch voor was, zijn voor mensen erg belangrijk. Juist daarom werd ze steeds banger. Uiteindelijk werd ze zelfs angstig voor de allergie zelf. ,,Daardoor durfde ik uiteindelijk bijna niets meer te eten”, zegt ze in een nieuw video-interview op deze site.
Het Brabants Dagblad interviewde Pagie eerder al over haar bijzondere eetpatroon. Ze heeft de vrij onbekende aandoening arfid, waarbij patiënten steeds selectiever worden in wat ze eten. Het heeft er niet mee te maken dat ze niets zou lusten. ,,Ik vind het allemaal heel lekker”, vertelde ze. ,,Als ik iets eet wat niet kan, dan zwelt alles op.”
,,Mijn tong, mijn lippen, alles”, ging ze verder. ,,Dan moet je eigenlijk meteen een injectie toedienen en een ambulance bellen. Als die niet op tijd komt, nog een injectie geven. En dan maar hopen dat de ambulance op tijd is.” Ze besefte hoe precair haar situatie was. ,,Ik kan echt doodgaan aan eten.”
Afgelopen zomer heeft Pagie tien weken lang hulp gekregen bij haar angststoornis, die ervoor zorgde dat ze nog minder ging eten. Ze vond een kliniek die mensen met arfid helpt. Tijdens de behandeling draaide het vooral om blootstelling aan het voedsel waar ze niet allergisch voor was, maar dat ze niet durfde te eten. ,,Met veel doorzetten eet ik nu alles weer.”
‘Alles’ is een groot woord, want door haar allergieën kan Pagie nog steeds heel veel niet eten. Broccoli is een van de weinige groenten die ze wel kan eten. Dat komt goed uit, want dat is haar lievelingsgroente. Maar brood of pasta eet ze nog altijd niet. ,,Ik eet noedels of rijst. Ik eet geen aardappelen en dat zal altijd wel zo blijven.”
Of ze blij is met haar nieuw verworven eetgewoonten? Niet erg. ,,Ik zal er nooit vanaf komen. En ik zal altijd moeten opletten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Victoria Beckham eet drie of vier avocado's per dag; hoe gezond is dat?
Victoria Beckham eet drie of vier avocado’s per dag om haar huid gezond te houden, vertelde zij aan een Britse krant. Is dat echt zo goed voor je huid als zij beweert? -
Zo eet je op Popcorndag je favoriete snack (maar dan lekkerder en zes keer goedkoper)
Het is vandaag Popcorndag. Een bezoekje aan de bioscoop moeten we nog even uitstellen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen popcorn kunnen eten. Uit een zak bij de supermarkt of - veel goedkoper - zelfgemaakt. Het is super simpel. -
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie. -
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown. -
Koken & eten ‘Doe gezellig, neem een wijntje’: hoe je omgeving je dieet saboteert
Je bent mooi zoals je bent. Van mij hoef je niet te lijnen. Hè, doe eens niet zo ongezellig, neem lekker een wijntje! Wie gezond wil eten en drinken ondervindt vaak bewuste of onbewuste sabotagepogingen van vrienden, familie of partner.
-
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken. -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.”