Kinderen van de Brede School uit Overdinkel bij het Nationaal Schoolontbijt van vorig jaar
Volledig scherm
Kinderen van de Brede School uit Overdinkel bij het Nationaal Schoolontbijt van vorig jaar © Robin Hilberink

Scholen krijgen half miljoen ontbijtjes bezorgd

De 2750 basisscholen die in november meedoen aan het Nationaal Schoolontbijt hoeven de pakketten niet meer zelf op te halen. De ontbijtjes worden de komende drie jaar aan de deur bezorgd.

Dat maakt supermarkt Aldi vanochtend bekend. De keten mag zich drie jaar lang ‘superpartner’ noemen van het Nationaal Schoolontbijt. Dat is een jaarlijks feestje, dit jaar van 4 tot en met 8 november, om aandacht te vragen voor gezond eten voordat de lessen beginnen. In totaal krijgt een half miljoen leerlingen van basisscholen dan een gratis ontbijt. Het thema is dit jaar ‘neem tijd voor je ontbijt!’.

Voorheen werkte het Nationaal Schoolontbijt nog samen met meerdere supermarkten. De organisatie is blij om nu samen te werken met één supermarkt. ,,We wilden graag de producten leveren op school. Tot dusver moesten de scholen de pakketten ophalen en dat werd een hele klus omdat scholen groter worden”, aldus Milou Vrijhof van de stichting die het ontbijt organiseert.

De ontbijtpakketten bestaan uit diverse producten die voldoen aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf. De aandacht voor een gezonde ochtendmaaltijd is belangrijk, stelt de stichting Nationaal Schoolontbijt. Uit de jaarlijkse monitor van 2018 blijkt dat er nog steeds kinderen zijn die niet gezond ontbijten of helemaal niets eten voordat zij naar school gaan. En een gezond ontbijt is juist belangrijke brandstof voor de dag.

Hartig en zoet beleg

Aldi Nederland verzorgt al het verse brood in de ontbijtpakketten: volkorenbroden, volkorenpuntjes en volkorenkrentenbollen. Speciaal voor de nieuwe editie heeft de supermarktketen een gezond volkorenrozijnenbolletje ontwikkeld. Dat is nu al te koop in de winkels van het bedrijf.

Verder bevatten de ontbijtjes zoet en hartig beleg, yoghurt, melk, thee, groente en fruit. Hoeveel geld Aldi in de samenwerking steekt, maakt de supermarktketen niet bekend, alleen dat het om een ‘aanzienlijke investering’ gaat.

Zijn we straks allemaal allergisch voor brood? Voedingswetenschapper professor Fred Brouns vertelt hoe het zit met bruin brood: