Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Koken & EtenTijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen.
,,Kruisbesmetting ontstaat doordat ziekmakende bacteriën van besmette producten op ander voedsel komen”, vertelt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond. ,,Bijvoorbeeld als je met een vork in rauw vlees prikt en daarna in gaar eten of groenten die je rauw eet. Daardoor kun je een voedselinfectie oplopen.”
,,Er zit veel lacune in de kennis over kruisbesmetting”, merkt Henk Groenendijk, voedselveiligheidstrainer en keurmerkbeheerder bij Eurofins Bureau de Wit, controle- en adviesbureau op het gebied van voedselveiligheid en legionellapreventie. ,,Micro-organismen zijn de grootste veroorzakers van de ellende. Omdat we ze niet kunnen zien zijn we nog wel eens geneigd om ze te vergeten, maar ze zijn er wel degelijk. Juist in de keuken, waar we niet veel ruimte hebben, kun je erop wachten.”
Niet alleen verse vis en vlees kan zorgen voor kruisbesmetting, het kan ook door groente ontstaan. ,,Sla en groente komt van de koude grond of uit een kas, dus dat zit van nature vol met micro-organismen door de meststoffen”, legt Groenendijk uit. ,,Als je je groente wast of snijdt, je handen daarna niet goed wast en vervolgens hamburgers met de hand gaat draaien, dan is dat een risicofactor. De bacteriën komen namelijk op het vlees en dat kan uitgroeien op het moment dat je die hamburger niet goed doorbakt. Vooral salmonella is dol op kruisbesmetting.”
Reinig je keukengerei goed
Volgens Groenendijk ontstaat kruisbesmetting in de keuken doordat we snijplanken of messen niet goed reinigen. ,,Veel mensen maken slechts gebruik van één en dezelfde snijplank. Ze snijden eerst de groente, dan de kip en ze leggen die kip er ook weer terug op als hij gaar is, met alle gevolgen van dien. Gebruik altijd gekleurde en gescheiden snijplanken en doe dit ook met messen.”
Was ook altijd goed je handen na contact met rauw vlees of rauwe vis, kruisbesmetting kan namelijk ook plaatsvinden via je handen
,,Om kruisbesmetting te voorkomen is het belangrijk om rauw vlees, vis en groenten op aparte snijplanken en met aparte messen te snijden”, zegt ook Van der Staak. ,,Houd rauw en gaar eten ook altijd gescheiden en gebruik daarvoor apart bestek. Gekleurde vorken of verschillende plakkertjes maken dat makkelijk.”
Voordat je je snijplanken en messen opnieuw gebruikt is het belangrijk om ze eerst goed af te wassen. ,,Doe dat met heet water en afwasmiddel, of doe ze in de vaatwasser”, zegt Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Was ook altijd goed je handen na contact met rauw vlees of rauwe vis, kruisbesmetting kan namelijk ook plaatsvinden via je handen.”
,,Zorg ervoor dat alles schoon is, want je gaat alles snel kruisbesmetten”, waarschuwt Groenendijk. ,,Van vijftien individuele salmonellabacteriën kan je al ziek worden, dus dat kan heel snel gaan.”
Ook tussentijdse reiniging is belangrijk. ,,Ik heb zelf een bloedhekel aan die microvezeldoekjes en wil iedereen in Nederland aanraden om daarmee te stoppen. Ga er maar vanuit dat alle groeivoorwaarden voor bacteriën aanwezig zijn in die microvezeldoekjes: vocht en voeding in de vorm van vuil, dus dat wil wel. In de juiste omstandigheden gaat ieder micro-organisme zich iedere twintig minuten vermenigvuldigen. Na acht uur heb je dus 16 miljoen exemplaren, dat is nogal wat.”
Je houten snijplank goed schoon houden? VT Wonen legt uit hoe je dat doet in dit artikel.
Meer video's van het Voedingscentrum vind je hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Avocado blijkt bijzondere vrucht, want hij verdeelt ons land in tweeën
Veel Nederlanders hebben de avocado in hun hart gesloten, maar er zijn ook veel landgenoten die zo'n vrucht nooit eten. Hoe zit dat? -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.
-
PREMIUMKoken & Eten
Barbecue-gekte slaat toe: waarom mensen steeds luxere barbecues en ‘beter’ vlees kopen
Met mooi weer komen ze massaal uit de schuur: de barbecue. Leveranciers van barbecues en barbecuevlees merken het direct. Ray van Voorthuijzen van Rays Barbecue Place in Alphen en Willem Zwart van The Smoke Pit in Schoonhoven zien bovendien na twee jaar corona dat de vraag naar betere en luxe barbecues toeneemt. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit terras in Lissabon heeft fantastisch uitzicht, maar op je drankje moet je even wachten
Een lange rij mensen staat er hartje Lissabon voor de iconische Santa Justa-lift. Bovenin vergapen toeristen zich aan het uitzicht over de stad, met de Taag in de verte. Om de hoek bij de historische Carmoklooster luistert een groep Spanjaarden naar de verhalen van hun reisleider. -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest?