Taaie, ‘doodse’ broodjes doen Kim de das om in Heel Holland Bakt

Haar hamburgerbroodjes waren taai en kregen zelfs de typering ‘doods’. In haar soezentaart waren de kazen te zuur en te scherp, en haar uientaart lukte ook niet goed. Kim moest vanavond de competitie verlaten na de vijfde aflevering van de bakshow Heel Holland Bakt

Presentator André van Duin was helemaal in zijn element bij de enige hartige aflevering die het tv-programma traditioneel elk seizoen maakt. Hem maak je nu eenmaal het gelukkigst met frikandellen, saucijzenbroodjes en bamischijven. ,,Jullie maken zes mini-burgers”, verkondigde hij dan ook glunderend bij de eerste opdracht voor de zeven overgebleven kandidaten. ,,Een voor Janny, een voor Robèrt en vier voor mij.”

De hamburgers kwamen in alle vormen en maten: Anna maakte Turkse vanwege haar roots, Cas maakte vierkante en Maroeska maakte een statement door de burgers te vervangen door gepaneerde schijven portobello. Nicole maakte haar sauzen zelf, Vincent maakte een Vietnamese versie en Kim tot slot gaf een Italiaanse draai aan haar versie van de mini-hamburgers. 

Tussen de bakkende deelnemers in dartelde presentator Van Duin vrolijk rond. Hij proefde stiekem de burgertjes van Cas en Vincent. Hij kondigde aan dat de komende weken alléén maar hartige hapjes gemaakt zouden worden en kreeg de lachers op zijn hand. En ongevraagd jureerde hij mee met de fiëstaburgers van Hanneke: ,,Heel erg lekker.” 

Volledig scherm
Beeld uit aflevering Heel Holland Bakt © Omroep Max

Luchtiger

Volledig scherm
Beeld uit aflevering Heel Holland Bakt © Omroep Max
Quote

Ik heb je vandaag hard zien werken en je toren staat. Daar mag je trots op zijn

Robèrt van Beckhoven over de soezentoren van Kim

Broodjes bakken bleek voor veel deelnemers lastig: die van Maroeska hadden luchtiger gemogen, die van Vincent hadden ook langer mogen rijzen en die van Anna waren iets te hard gegaan. Kim had broodjes die er niet uitnodigend uitzagen. Robèrt van Beckhoven vond ze zelfs ‘doods aandoen’ en Janny van der Heijden vond ze ‘een beetje taai’.

Kim stond er beteuterd bij. ,,Oh.” Nicole kreeg heel goede kritiek. Ze had alles zelf gemaakt en met haar broodjes maakte ze Robèrt blij. André van Duin zorgde weer voor de lichte toets. ,,Ik vond de jurering niet zo lekker gaan, zullen we nog één keer...?” stelde hij voor, wijzend op de exemplaren die nog niet waren aangeraakt. 

Uientaart

Volledig scherm
Beeld uit aflevering Heel Holland Bakt: Maroeska's soezentaart. © Omroep Max

Net als elke week was de tweede ronde - de technische opdracht - weer een pittige. De deelnemers kregen een werkbank vol ingrediënten en moesten daarvan een omgekeerde uientaart maken: een tarte tatin. Vooral de kom ijswater zorgde voor verwarring. De één deed het water bij het deeg, de ander koelde haar handen erin. Weer een ander liet de taart erin koelen na het bakken om het baksel goed uit de vorm te krijgen.

Het water bleek nodig om goed deeg te maken, zo bleek bij de jurering. Kims deeg was door het ontbreken ervan een kruimelige substantie. ,,Dat is niet goed gegaan”, merkte Robèrt op. Ook ontbrak peper en zout die de zoete vulling met karamel wat tegenwicht hadden moeten bieden. In dat opzicht stond ze niet alleen: ook die van Anna had geen peper, net als die van Vincent. De jury bekeek de taarten zonder te weten wie wat had gebakken en beraadde zich daarna. ,,De jury trekt zich terug", legde Van Duin uit. ,,Niet zo gek na zeven uientaarten.”

Maroeska en Hanneke hadden zich bij deze ronde van hun beste kant laten zien en eindigden op nummer 1 en 2. Die van Cas was het minst geslaagd, Kim eindigde als een-na-laatste. Bij het spektakelstuk had ze zich nog kunnen revancheren, maar soezendeeg was al eerder een grote hindernis voor haar gebleken. Toch waren het niet de soezen zelf die Kims kansen deden slinken. Het was de kaasvulling die te scherp en te zuur was, vond Janny van der Heijden. ,,De smaken vechten met elkaar.” ,,Ik heb je vandaag hard zien werken en je toren staat. Daar mag je trots op zijn", luidden de troostende woorden van Robèrt. 

Cas kwam goed weg, want zijn soezentaart - croque-embouche - was voor hem ook geen hoogtepunt. De vulling met de witte asperges beviel de jury goed, maar de groene aspergevulling was te waterig. ,,Niet lekker”, oordeelde Robèrt.

Er gebeurden weinig rampen en er waren geen tranen. Maroeska stond opnieuw zelfverzekerd te bakken. Haar prachtige, met peterselie versierde toren telde wel 200 soesjes. Hanneke, die Maroeska op de hielen zat, had een iets te zoute vulling. Die van Maroeska was beter en daarom mocht zij zich voor de derde keer op rij meesterbakker noemen. 

Kim vertelt morgen in Smaakt naar meer om 22.15 uur over haar ervaringen bij het bakprogramma op NPO1.