‘Te veel eieren eten verhoogt risico op diabetes fors’
Koken & etenWie een of meer eieren per dag eet loopt meer risico op diabetes, stellen Australische wetenschappers. Het is volgens hen niet zo belangrijk of je het ei kookt, pocheert of dat je er een roerei van maakt, het risico wordt hoe dan ook zo'n 60 procent hoger.
Delen per e-mail
Deze conclusie wordt getrokken na langdurig onderzoek (tussen 1991 en 2009) onder 8545 Chinese volwassenen. Hieruit blijkt dat degenen die een of meer eieren per dag eten een verhoogd risico hebben op diabetes type2: maar liefst 60 procent. De bevindingen zijn gepubliceerd in de British Journal of Nutrition. De onderzoekers van de University of South Australia werkten hiervoor samen met de China Medical University en Qatar University.
Volgens epidemioloog en volksgezondheidsexpert Ming Li is echter meer onderzoek nodig om uit te vinden wat de relatie tussen het eten van eieren en diabetes precies behelst.
De groei van het aantal mensen met diabetes type 2 is in veel landen een probleem, in Nederland maar ook in China, waar ruim 11 procent van de bevolking aan de welvaartsziekte lijdt. Wereldwijd is dat percentage 8,5 procent, in ons land ruim 7 procent. Het is zo'n groot probleem dat de kosten zo'n tien procent van alle zorguitgaven wereldwijd uitmaken: 760 miljard dollar, omgerekend 642 miljard euro.
Zoveel eieren eten we in...
Europa: 33,65 gram per dag
Verenigde Staten: 28,43 gram per dag
Azië: 20,56 gram per dag
Oceanië (o.a. Australië): 18,20 gram per dag
Afrika: 5,93 gram per dag
Wereldwijd: 21.45 gram per dag
Volgens volksgezondheidsexpert Ming Li is diabetes een groeiend probleem, vooral omdat het voedingspatroon van de Chinezen verandert. Hoe mensen eten is een bekende factor voor het ontstaan van de ziekte, zegt de arts. ,,Dus het is belangrijk te leren welke voedingsgewoonten diabetes kunnen beïnvloeden”, zei hij tegen de wetenschappelijke nieuwssite Science Daily. ,,De afgelopen decennia heeft China een substantiële voedingsverandering ondergaan waarbij mensen minder traditionele maaltijden met granen en groenten zijn gaan eten en meer bewerkt voedsel, waaronder meer snacks, vlees en voedsel met veel calorieën.”
Tegelijkertijd is de consumptie van eieren enorm toegenomen. Het aantal geconsumeerde eieren in de periode van het onderzoek - bijna twintig jaar - is verdubbeld, aldus de arts. ,,Hoewel de relatie tussen eieren eten en diabetes vaak is bediscussieerd, laat deze studie zien dat het langdurig en volop eten van eieren zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Wat we ontdekten is dat als je meer dan 38 gram eieren per dag eet, het risico op diabetes bij Chinese volwassenen oploopt met 25 procent. Bovendien zien we dat mensen die regelmatig veel eieren eten - meer dan 50 gram, oftewel een ei per dag - een verhoogd risico blijken te hebben van 60 procent.” Opvallend: dit lijkt meer te gelden voor vrouwen, dan voor mannen.
Het Voedingscentrum raadt aan het eten van eieren te beperken tot enkele keren per week. Het eten van 2-3 eieren per week past in een patroon van gezonde voeding, zo valt te lezen op de site. Ei is volgens het Nederlands kennisinstituut een aanvulling op vis, peulvruchten of vlees. ‘Je kunt met ei ook een keer vlees vervangen. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten.’
Vegans eten helemaal geen dierlijke producten. Ronny Raz eet plantaardig, maar alleen nog maar rauwe producten. Hij voelt zich erg energiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Selena Gomez roert weer in de potten voor nieuwe kookserie (en dat loopt bijna fout af)
Selena Gomez (28) haalt haar messen nog eens tevoorschijn voor het tweede seizoen van ‘Selena + Chef’. In de serie op HBO scherpt de Amerikaanse zangeres haar kookkunsten aan met behulp van beroemde gasten. Het eerste seizoen ging in augustus 2020 in première en was een groot succes. Nu is ook het tweede seizoen van start gegaan. Dat loopt niet altijd van een leien dakje... -
PREMIUMKoken & eten
Moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona? -
PREMIUMvideo
Vette hap voor veganisten! Emiel en Laurens bezorgen de vegan kapsalon bij je thuis
De vette veganistische hap is een gat in de markt, zeggen de Amersfoortse ondernemers Laurens Bruijn (26) en Emiel Kroon (24). Sinds een paar weken kun je veganistische snacks bij ze bestellen, met als klapper de vegan kapsalon. -
PREMIUMPollepel thuis
Ogen dicht en fantaseren maar over zwoele, Spaanse zomeravonden met tapas van Destino
Een zonvakantie naar Spanje lijkt eindeloos ver weg, maar met een beetje fantasie kun je thuis ook in Spaanse sferen komen. Voor de Gouden Pollepel Thuis zetten we de verwarming een paar graden hoger en trekken een hele avond uit voor het uitgebreide thuismenu van Destino. -
Wetenschappelijk Bewezen
Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
-
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure ingelegde groenten en yoghurtsaus
Deze heerlijke visburgers kun je heel makkelijk zelf maken. In dit recept gebruiken wij kabeljauw, maar je kunt zelf kiezen welke vis je gebruikt. De visburger wordt geserveerd op een knapperig broodje in combinatie met frisse yoghurtsaus en ingelegde groenten; een heerlijk gerecht. -
PREMIUM
Zunderts gezin vindt parels in mosselen uit supermarkt: ‘We hebben er zes, en een ingeslikte’
ZUNDERT - De man van Ingrid van Gils (42) keek raar op toen hij tijdens het eten van wat mosselen ineens op iets hards beet. Hij haalde het uit zijn mond en bestudeerde het balletje. Het bleek een klein, glanzend pareltje te zijn. Er volgden er nog vijf. Eigenlijk zes, maar eentje werd ingeslikt. -
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan.