Topman Dirk van den Broek: Verlaag btw op groente en fruit naar 6 procent
videoSupermarktketen Dirk van den Broek begint vandaag een petitie met als inzet de verlaging van btw op groente en fruit (van 9 naar 6 procent). De supermarkt vindt het niet kunnen dat gezonde, verse producten vaak duurder zijn dan ongezonde boodschappen. ,,Hoogste tijd voor actie.’’
Delen per e-mail
Marcel Huizing, algemeen directeur van Dirk van den Broek, weet als geen ander hoe belangrijk het is om gezond te eten. ,,Twaalf jaar geleden woog ik 40 kilo meer dan nu. Vooral door het wijzigen van mijn voedselpatroon viel ik veel af. Daarom is het van groot belang dat supermarkten gezond voedsel aanbieden voor een betaalbare prijs. De btw-verhoging die in 2019 inging, is voor groenten en fruit niet meer te verdedigen. Daarom beginnen we de petitie. Het moet mogelijk zijn de politiek te bewegen het tarief terug te zetten op 6 procent.’’
Oproep
Huizing is niet de eerste die roept dat de maatregel moet worden teruggedraaid. Verschillende gezondheids- en consumentenorganisaties pleiten hier al langer voor. Toch vindt hij het belangrijk dat dit geluid ook vanuit de supermarktbranche komt. ,,Ik roep alle supermarkten dan ook op de petitie via de site detijdisrijp.nl te delen en te ondertekenen. We hebben minstens 40.000 handtekeningen nodig om de lijst aan de Tweede Kamer te overhandigen.’’
We zijn geen obesitaspolitie, maar alle beetjes helpen
Minister Carola Schouten (Landbouw/Voedselveiligheid) roept al jaren dat regelgeving vanuit Brussel de belangrijkste reden is om de btw voor groente en fruit niet te verlagen. Volgens haar is het niet toegestaan, maar dat wordt door Huizing bestreden. ,,Het is mogelijk per land een uitzondering te vragen op dat Europese beleid. Ik ben misschien opportunistisch, maar het kan als we dit met z'n allen willen.’’
Obesitaspolitie
Het verlagen van de prijzen door Dirk van den Broek zelf, ziet Huizing niet als optie. ,,We bieden al scherpe prijzen aan. Alleen zit er een grens aan wat wij met leveranciers kunnen bewerkstelligen in de prijs van groente en fruit. Vandaar dat we de politiek willen bewegen in actie te komen.’’
Om Nederlanders nog meer te stimuleren om gezond eten te kopen, heeft de supermarktketen onder meer het snoep weggehaald bij de kassa's en vervangen door snackgroenten. ,,Ook maken we geen reclame meer voor energiedrankjes. We zijn geen obesitaspolitie, maar alle beetjes helpen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en nog vier voedselmythes
Over weinig onderwerpen bestaan zo veel meningen als over voedsel, maar hoe weet je wat waar is? De Britse epidemioloog Tim Spector ontrafelt in zijn nieuwe boek voedselmythes. Dit zijn de belangrijkste. -
PREMIUMKoken & eten
Horecaondernemer Danny houdt terras op 21 april dicht: ‘Dit is zelfmoord, zo’n soort tent ben ik niet’
Dat het kabinet vanaf 21 april de terrassen en winkels hoopt te kunnen openen, leidt tot een jubelstemming bij veel horecaondernemers. Toch zitten niet alle ondernemers te springen. Danny Snaaijer houdt zijn zaak bijvoorbeeld potdicht. -
PREMIUM
Sandra’s zelfbedachte kruidenpasta’s liggen nu bij de Jumbo: ‘Ik ben met de lepel in mijn hand geboren’
Je producten in de schappen van tientallen filialen van een enorme supermarktketen zien te krijgen: de Rotterdamse Sandra van Houwelingen–Ramadhin (58) kreeg het met haar drie zelfbedachte Surinaamse kruidenpasta’s voor elkaar. ,,Ik ben met de lepel in mijn hand geboren.’’ -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
Koken & eten
Darter Aubergenius luidt Nederlands aubergineseizoen in: ‘Als ik blij ben, denk ik aan aubergines’
Veel mensen weten het niet, maar begin april begint het Nederlandse aubergineseizoen. Nederlandse supermarkten stappen dan over op aubergines van eigen bodem. Lekker lokaal en duurzaam, vinden teler Dennis van Luijk en auberginefan Dirk van Duijvenbode.
-
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
Koken & eten
Kiezers willen vlees eten best indammen, maar hun favoriete politieke partij heeft daar vaak geen trek in
Veel Nederlanders willen best minder vlees, eieren en zuivel eten, maar hun favoriete partij in veel gevallen niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag verschijnt. -
PREMIUMVIDEO
Jordi (26), maker van de beste bonbon van ons land: 'Ik wil ze gaan verkopen vanuit huis’
Jordi van Eden uit Dordrecht is de winnaar van de Beste Bonbon van Nederland 2021. De vakjury loofde zijn bonbon vooral vanwege het rijke smaakpalet. ,,Ik dacht: ik meld me gewoon aan. Dat ik uitgekozen zou worden had ik niet verwacht.’’