Volledig scherm
© AP

Varkensvlees veel duurder: ‘Dit zorgt voor meer vet op onze botten’

Het werd al gevreesd door liefhebbers, maar nu is het echt zover: varkensvlees is een stuk duurder geworden. De prijzen zijn wereldwijd al met 40 procent gestegen en dat percentage kan nog verder oplopen. Dat is slecht nieuws voor consumenten, maar goed nieuws voor varkenshouders: „Dit zorgt voor meer vet op onze botten.”

In China, dat ongeveer de helft van het totale aanbod levert, heerst op dit moment de Afrikaanse varkenspest. Hierdoor sterven veel varkens, met als gevolg een wereldwijde schaarste en een stevige prijsstijging. 

Dat merken Nederlandse varkenshouders volgens Eric Stiphout, vice-voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), nu ook. „Je ziet de waarde van varkens nu met rasse schreden omhooggaan. In vergelijking met het begin van het jaar is een varken nu ongeveer veertig euro meer waard.” En dat is prettig, zegt Stiphout. „Dit zorgt voor meer vet op onze botten, varkenshouders kunnen nu hun reserves aansterken.”

Quote

In vergelij­king met het begin van het jaar is een varken nu ongeveer veertig euro meer waard

Eric Stiphout, vice-voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij

Consumenten hoeven volgens Stiphout niet meteen te vrezen. De prijs van varkensvlees zal waarschijnlijk niet direct heel hard stijgen. „De meeste supermarkten hebben nu nog marges waarmee ze dit op kunnen vangen, maar als de schaarste nog een jaar duurt kan de prijs echt omhoogschieten.”

Varkenspest in Nederland

Zelf heeft Stiphout meer oog voor een ander mogelijk probleem: de kans dat de Afrikaanse varkenspest overwaait naar Nederland. Het virus, dat onder andere door wilde zwijnen verspreidt wordt, grijpt snel om zich heen en is al in België gesignaleerd. En die Belgische wilde zwijnen kunnen zomaar over de Nederlandse grens wandelen en het virus meenemen. 

Quote

We letten hier zeer scherp op, maar we zijn niet meteen bang. Onze sector is professio­neel en de hygiëne is goed

Eric Stiphout, vice-voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij

Dat is volgens Stiphout een potentieel gevaar voor Nederlandse varkenshouders. De POV gaat daarom in gesprek met Nederlandse provincies om te kijken hoe ze de populatie van wilde zwijnen in Nederland ‘virusvrij’ kunnen houden. Stiphout stelt dat waakzaamheid essentieel is. „We letten hier zeer scherp op, maar we zijn niet meteen bang. Onze sector is professioneel en de hygiëne is goed.”

Ook de Nederlandse consument hoeft niet meteen bang te worden, zegt Stiphout. „Varkensvlees in Nederland is van Nederlandse afkomst, dus je hoeft als consument nu niet bang te zijn dat het besmet is.”

Tientallen activisten uit verschillende landen bezetten vorige week de boerderij van deze boer uit Boxtel. Het is mogelijk dat een activist de internationaal verspreide varkenspest bij zich droeg, waardoor deze boer geen varkens afvoert voor de incubatietijd voorbij is: