Vegan ontbijtjes voedzaam? ‘Mwah, kokos- en amandelyoghurt bevatten eigenlijk alleen maar vet’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal testen diëtist Berdien van Wezel en trendwatcher Esther Haanschoten de nieuwe plantaardige zuivellijn van Lidl.
Lidl wil vegan zuivelproducten zoals yoghurt en kaas voor iedereen beschikbaar maken, dus ook voor de mensen met een kleinere portemonnee. Sinds kort biedt de keten daarom een ruim, eigen assortiment aan, bestaande uit kokosyoghurt (light), amandelyoghurt, sojayoghurt, haverfraiche (créme fraiche, maar dan van haver), vegan kaasplakken en kaasrasp.
Een opvallende beslissing, vindt Van Wezel. ,,Zeker na hun gelijktijdige beslissing om per direct te stoppen met de verkoop van rookwaren. Wat dat laatste betreft is Lidl de eerste supermarkt van Nederland die een andere weg inslaat.’’
Tekst gaat verder onder de tabel.
Product prijsvergelijking
Lidl Kokosyoghurt 17% vet 350 gr - 1,79 euro
AH Kokosyoghurt 17% vet 300 gr - 1,53 euro
Lidl Amandelyoghurt 9,5% vet 350 gr - 1,99 euro
AH Amandelyoghurt 300 gr - 1,71 euro
Lidl Sojayoghurt 500 gr - 1,29 euro
AH Sojayoghurt 500 gr - 1,29 euro
Lidl Haverfraiche 125 gr - 0,89 euro
AH Haverfraiche 125 gr - 0,85 euro
Lidl Vegan kaasplakken (voor op brood) 200 gr - 1,89 euro
AH Vegan kaasplakken 200 gr - 2,79 euro
Vanaf maandag as: AH Vegan kaasplakken 200 gr - 1,89 euro
Lidl Vegan kaasrasp 200 gr - 1,69 euro
AH Vegan kaasrasp 200 gr - 2,69 euro
Vanaf maandag as.: AH Vegan kaasrasp 200 gr - 1,69 euro
Veestapel
Het gebruik van veganistische zuivelproducten heeft absoluut voordelen. Je kiest voor yoghurt gemaakt van amandelen of kaas op basis van noten om bijvoorbeeld de druk op de veestapel te verminderen, vertelt Van Wezel. Voedsel is een grote vervuiler en verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen, meldt het Voedingscentrum. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel.
We eten nog steeds teveel dierlijke eiwitten, volgens Van Wezel. ,,De cijfers van de voedselconsumptiepeiling veranderen nauwelijks, met name wat vlees betreft. Er is een groep die elke dag het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eet. Dus zo’n 200 tot 300 gram per dag, op brood en in de warme maaltijd. Dan is een plantaardig alternatief, dus ook in yoghurt en in kaasvorm, een goede manier om te variëren.’’
Vet
Of de plantaardige zuivellijn van Lidl ook voedzamer is dan normale zuivel, valt te betwijfelen. ,,Yoghurt op basis van kokos en amandelen bevat eigenlijk alleen maar vet, waarvan veel verzadigd vet’’, aldus Van Wezel. ,,Gewone zuivel bevat ook vet, maar véél minder. Lidl heeft wél een kokosyoghurt light in het assortiment, die 6 procent vet bevat, maar even ter vergelijking: volle yoghurt bevat 2 tot 3 procent.
Kokosyoghurt bevat 17 procent vet en amandelyoghurt 9,5 procent. Sojayoghurt is qua voedingswaarde de uitzondering: deze plantaardige variant bevat aanzienlijk minder verzadigde vetten en bevat tevens eiwitten. Voor de kaas en haverfraiche geldt: die bevatten iets minder vet dan de traditionele varianten, maar ook minder eiwitten, dus voedingswaarde.’’
Smaak
Beide experts vinden wel bijna alle producten erg lekker. ,,De kokosyoghurt heeft een zelfde structuur als die van yoghurt en je proeft lekker veel kokos’’, vertelt Haanschoten. ,,Ook de soja- en amandelyoghurt hebben een structuur die goed valt te vergelijken met die van kwark of yoghurt. Qua smaak gaat mijn voorkeur wel uit naar de traditionele kwark of yoghurt.’’
Ze vinden het bovenal een goede ontwikkeling dat Lidl een uitgebreide plantaardige zuivellijn heeft. ,,Ze bieden een alternatief en dat is mooi’’, vindt Haanschoten. ,,De producten worden ook steeds beter waardoor het aantrekkelijker wordt om te proberen.’’ Haar eigen favoriet is nog steeds de havermelk van Oatly Barista. ,,Die is net zo schuimig op te kloppen als koemelk.’’
Duurzaam?
Het succes van de nieuwe zuivellijn van Lidl zal onder meer afhangen van de prijs (is het wel goedkoop genoeg) en de beschikbaarheid, denkt Haanschoten. De populariteit van plantaardige zuivelproducten staat buiten kijf. ,,Mensen zijn zich er steeds meer bewust van dat het eten van minder vlees, vis en zuivel bijdraagt aan een duurzame wereld.’’
Mensen gaan er wel soms onterecht vanuit dat plantaardige zuivelproducten ook duurzaam zijn, stelt Van Wezel als kanttekening. ,,Neem nou avocado’s, die een alledaags voedingsmiddel geworden zijn. Daardoor ontstaat druk op de productie en het vervoer van de producten’’, vertelt zij.
Maar ook kokos, waar complete oerwouden voor worden gekapt om plantages aan te leggen en amandelen die voor de productie enorm veel water nodig hebben. De variatie in producten is wél goed. ,,In de toekomst zouden we bijvoorbeeld ook groenten als uitgangspunt kunnen nemen om yoghurt te maken. Of amandelen op eigen bodem in de kas kweken, dat kan ook.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUMKoken & Eten
Minder koolhydraten leidt niet bij iedereen tot gewichtsverlies
Lang was vet de boosdoener. Tegenwoordig moeten koolhydraten het ontgelden. Daarom verschijnt het ene na het andere koolhydraatarme kookboek. Maar is koolhydraatarm eten écht gezonder? -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast. -
Koken & Eten
Zelf koekjes bakken is zo moeilijk niet: begin eens met deze zandkoekjes of spritsen
Kijk jij ook graag Heel Holland bakt, net als 2,8 miljoen andere Nederlanders, maar kun je nog geen cake bakken? Probeer dan eens iets simpels. Zin om een keer zelf koekjes te bakken? Twee experts geven tips over hoe je koekjesdeeg moet maken en zelf de lekkerste koekjes bakt.
-
Laat je hersenen niet aftakelen: kies de juiste voeding
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om verschillende situaties te doorstaan. Vandaag: hoe houd je je hersenen in topconditie? -
-
-
Geld2
Supermarkten geven hoogste kortingen in jaren
Wie boodschappen doet, kan bij de supermarkten gemiddeld 35 procent goedkoper uit zijn door kortingen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de aanbieding ‘1+1 gratis’ het meest voorkomt. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.