Volledig scherm
© Shutterstock

Vieze theedoek kan voedselvergiftiging veroorzaken

Theedoeken vormen een bron van bacteriën. Vooral in grotere gezinnen en in gezinnen die van minder geld moeten rondkomen, worden veel bacteriën gevonden op theedoeken die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid. 

Grote gezinnen

Volledig scherm
© Shutterstock

E.coli bleek vooral te groeien op theedoeken die vochtig waren. Andere coliformen en de MRSA-bacterie werden vooral gevonden in huishoudens waar vlees werd gegeten. Bij grote families en gezinnen met een lagere sociaal-economische achtergrond werden meer bacteriën aangetroffen dan in families die welvarender waren.

In de Britse media vertelt onderzoeker Susheela Biranjia-Hurdoyal dat gezinssamenstelling en hygiëne in de keuken invloed hebben op de groei van microben op theedoeken, net als het dieet en het type doekje dat wordt gebruikt. De onderzoekers zeggen dat de theedoeken besmet kunnen zijn door onhygiënische gewoonten na wc-bezoek. In totaal bevatte 37 procent van de theedoeken coliformen, 37 procent poepbacteriën en 14 procent stafylokokken aureus.

Vochtige doeken

De conclusie van de wetenschapper is dat keukenpapier dat je eenmaal gebruikt hygiënischer is. Het is beter om vochtige doeken niet te gebruiken en de theedoek niet voor andere klusjes te gebruiken dan het drogen van de vaat. ,,Grotere gezinnen met kinderen en ouderen moeten vooral opletten met hygiëne in de keuken.’’

Coliformen kunnen leiden tot maagkrampen, koorts en overgeven. Ook zijn ernstiger klachten zoals longontsteking en ademhalingsproblemen mogelijk. Stafylokokken kunnen tot levensbedreigende aandoeningen zoals hersenvliesontsteking en het toxisch shocksyndroom.