Volledig scherm
© Shutterstock

Vlees van edelherten in zes minuten uitverkocht

Koken & etenHet vlees van afgeschoten edelherten in de Oostvaardersplassen was vanmiddag in precies zes minuten uitverkocht. Het was voor het eerst - na bijna een half jaar pauze - dat het wild weer in de verkoop was.

,,We hadden zowel edelherten uit de Oostvaardersplassen en enkele edelherten van de Veluwe vandaag", meldt Arka Der Stepanian, verantwoordelijke voor Crowdbutching in Nederland. ,,Deze zijn binnen zes minuten verkocht.” 

De site die de verkoop regelt is Koopeenhert.nl. De klanten die eerder naast een pakket hertenvlees grepen, ontvingen gisteren een mail om hen attent te maken op de naderende verkoop. Die begon om het middaguur. De verkoop kon beginnen omdat het broedseizoen is afgelopen, waardoor de jagers het afschieten weer konden oppakken. De prijzen lagen wel 26 procent hoger dan tijdens de laatste keer dat op de beesten werd geschoten omdat het vlees voor de marktprijs over de toonbank moet. Het ging destijds om een tijdelijk tarief, omdat vooraf onduidelijk was welke kosten gemoeid zouden zijn bij het afschieten.

Quote

Er staan 8500 mensen op de wachtlijst die nog geen pakket hebben kunnen bestellen

Arka Der Stepanian van Crowdbutching

Het succes is volgens Der Stepanian te danken aan ‘duizenden tevreden klanten van vorige verkooprondes die ons aanbevelen’. De hertenvleespakketten kregen een hoge waardering bij klanten. ,,Mond-tot-mondpromotie van deze klanten (inclusief foto’s en reviews op social media) heeft geholpen om meer vraag te creëren naar het hertenvlees.”

Wat ook meespeelt: het aanbod is aanzienlijk lager dan vorig jaar, ondanks het feit dat Crowdbutching nu ook edelherten van de Veluwe kan aanbieden. ,,Verder staan 8500 mensen op de wachtlijst van Koopeenhert.nl die nog geen pakket hebben kunnen bestellen.”

Tienduizenden kilo's

Hoe omstreden het afschieten van de 1745 edelherten in de Oostvaardersplassen ook was, de verkoop van het vlees mag een succes worden genoemd. Tienduizenden kilo’s vlees belandden op het bord van ‘gewone’ Nederlanders en in restaurants, zo meldde Crowdbutching in april van dit jaar.

De nieuwe edelherten komen niet allemaal van de Oostvaardersplassen. Een kleiner deel zal afkomstig zijn van de Veluwe. De klanten zien bij het bestellen van hun vleespakket uit welk natuurgebied het vlees komt.

Het afschieten van de edelherten begon in december vorig jaar: