Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Koken & EtenNiets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen?
,,Als je de bananen nog even wil bewaren en als ze nog niet voor directe consumptie zijn, koop je het best groene”, vertelt Zincke Vandenbroucke, manager groenten en fruit bij supermarktketen Delhaize, het zusterbedrijf van Albert Heijn. ,,Want: hoe geler de bananen, hoe rijper ze vanzelfsprekend zijn, en hoe sneller je ze moet opeten. Wil je meteen zoete, rijpe en malse bananen eten zonder dat je nog tijd wil besteden aan het rijpen, kijk dan bij het verse fruit naar de exemplaren met bruine stippen en vlekjes. Die zijn heel rijp en dus ook het zoetst.”
De manier waarop je de bananen thuis bewaart draagt veel bij aan de rijpheid van de gele vrucht. ,,Wat je ook doet: bewaar de bananen níét in de koelkast”, vervolgt Vandenbroucke. ,,Dat is geen goed idee omdat ze in de koelkast grauw en grijs worden. Hetzelfde geldt trouwens voor koude en tochtige plekken. Zorg voor een droge bewaarplaats op kamertemperatuur.”
Bananen bewaren in de koelkast is geen goed idee omdat ze dan grauw en grijs worden
Hou de bananen bij elkaar
Hoe je ze bewaart hangt op zijn beurt weer samen met wanneer je de banaan wil opeten. Als je tijd hebt om ze langzaam te laten rijpen, is de fruitschaal de ideale plaats. ,,Hou de bananen zeker in een tros bij elkaar. Bananen die in een tros bij elkaar gehouden worden, rijpen nu eenmaal sneller dan aparte exemplaren. Wat ook helpt: leg de bananen naast ander (rijp) fruit, zoals appels en peren. Dat fruit produceert ethyleen, een soort gas dat ervoor zorgt dat vruchten sneller gaan rijpen.”
Het gas helpt zetmeel om te zetten in suiker. ,,Het helpt dus om al het fruit in de schaal mee te laten rijpen. Bananen rijpen daardoor sneller in de buurt van ander fruit. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: leg een rijpe banaan bij ander minder rijp fruit en je krijgt hetzelfde resultaat. De appels en de peren gaan sneller rijpen.”
Hoe krijg je een banaan direct rijp?
Wil je het rijpingsproces liefst wat versnellen omdat je de banaan snel nodig hebt? Dan is de bananen in een papieren zak stoppen alvast een goed begin. De ontwikkeling van het ethyleengas zal dan versnellen. En je kunt het proces nog meer versnellen door extra fruit toe te voegen aan diezelfde zak. Uiterlijk binnen twee dagen heb je gegarandeerd rijpe bananen.
Door een banaan in de oven of magnetron op te warmen, versnel je het rijpingsproces
Is twee dagen toch niet snel genoeg? Dan kun je ook grovere middelen gebruiken. Doe de onrijpe banaan in de oven, leg hem op een bakplaat of in een ovenschotel en schuif die in een oven, voorverwarmd op 150 graden. Binnen het uur heb je een rijpe banaan. Let wel op: de banaan zelf is rijp, maar de smaak rijpt niet per se mee. Hou er verder ook rekening mee dat je de banaan even laat afkoelen voor je er je tanden in zet.
Als zelfs een uur niet snel genoeg is, kan de magnetron de reddende rijpingsengel zijn. Twee minuten zou volstaan om van een groene een gele (malse) banaan te maken. Prik wat gaatjes in de schil, magnetron in en klaar is kees. Maar opnieuw: hou rekening met een nodige afkoeltijd om van een écht lekkere bananensmaak te kunnen genieten. Is de banaan op het randje van rijp en onrijp, dan helpt het soms om hem even buiten in de zon te leggen.
Dol op bananen? Danny Jansen vertelt in deze video hoe je een flinke trifle maakt met banaan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta.
-
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: ‘Koffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinkt’
Koffie van vers gebrande bonen, dàt is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten. -
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.