Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Goeievraag.nlHoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord.
Delen per e-mail
De kookboekenschrijfster, auteur van onder meer Bonen!, merkt dat de groente populair is. ,,Steeds meer mensen zijn op zoek naar een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor vlees. Hiervoor zijn onder meer bonen en peulvruchten ideaal, omdat ze eiwitrijk, duurzaam, goedkoop en erg lekker zijn", legt ze uit. ,,Ze zijn veelzijdig en je kunt ze elke dag eten.”
Het Voedingscentrum raadt af sperziebonen rauw te consumeren. ,,Peulvruchten maken van nature lectine aan’’, zegt Boon. ,,Dit zijn gifstoffen die de plant aanmaakt tegen ongewenste indringers zoals kevers en paracieten.” Het gif zit niet in de schil, maar in de boontjes. Door deze gifstoffen heb je kans op maag- en darmklachten.
,,Door de sperziebonen te koken, worden de stoffen onwerkzaam”, zegt Boon. ,,Dit hoeft maar vijf tot acht minuten, dan zijn de boontjes beetgaar.” Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, deze zijn namelijk al gekookt.
Zin gekregen in sperziebonen? Dit recept komt uit Boons kookboek Bonen!:
Sperziebonenstamppot met zongedroogde tomaat
4 personen, hoofdgerecht
Ingrediënten
- 75 gram zongedroogde tomaat (in een zakje, dus niet op olie, verkrijgbaar in de supermarkt)
- 1 kilo aardappelen, geschild en in stukken
- 500 gram sperziebonen, in kleine stukjes gesneden
- 100 gram oude komijnekaas, in kleine blokjes
- 75 ml warme volle melk
- 3 el olijfolie
- Versgemalen peper en zo nodig zout
Bereiding
- Doe de zongedroogde tomaten in een schaaltje en overgiet met kokend water. De tomaten moeten allemaal net onder staan. Laat 15-20 minuten wellen.
- Als de tomaten geweld zijn, giet ze dan af. Vang hierbij het weekvocht op en pureer de tomaten met 2 el daarvan grof in de keukenmachine. Zet apart.
- Kook de aardappelen met water en een snufje zout gaar.
- Kook de sperziebonen in water zonder zout gaar in ongeveer 10 minuten.
- Giet de gare aardappelen af en laat even stomen. Stamp ze tot een puree. Maak smeuïg met de olijfolie en wat warme melk. Roer de gepureerde tomaten erdoor.
- Giet de sperziebonen af en schep deze door de tomaat-aardappelpuree.
- Schep de blokjes kaas erdoor en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Maar let op: de zongedroogde tomaten en de kaas zijn al behoorlijk zout en geven het gerecht daarmee al (voldoende) smaak.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Goedkopere groente en fruit stapje dichterbij: al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief
De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden. -
Nu we ze volop eten: alles wat je moet weten over paaseitjes
De winkels puilen nu uit van de paaseitjes. Hoe gezond zijn die chocoladesnoepjes en welke smaken zijn het populairst? -
Goeievraag.nl
Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
-
PREMIUMVoor jou getest
Dit zijn de tien lekkerste Duitse wijnen
Helaas is een trip naar Duitsland nog niet mogelijk, maar je kunt al wel de vakantiesfeer van ons buurland oproepen. Wijnkenner Harold Hamersma neemt ons graag mee naar ‘Pinot Paradise’ en selecteert de tien beste van het moment. -
PREMIUMKoken & eten
Dit kan het drinken van een kop koffie voor je doen als je flink gaat sporten
Cafeïne is ‘s werelds meest gebruikte stimulerende stof. Het zit in koffie, maar ook in frisdranken, energiedranken, sportdranken en in voedingssupplementen. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat cafeïne sportprestaties kan versterken, zowel bij individuele sporten als bij teamsporten. -
Goeievraag.nl
Champignons: zo zie je of ze nog eetbaar zijn
Uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl, blijkt dat veel mensen zich afvragen waar je aan kunt zien dat je champignons niet meer kunt eten. Champignonexperts Patrick van Zuiden en Buddy van Harsel geven antwoord.