Volledig scherm
Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling © Allerhande

Wat Eten We Vandaag: Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling

Ideaal voor de vulling van je kalkoen: verse worst! Die is al op smaak en het vlees blijft lekker sappig. Samen met de klassiekers appel, salie en pecannoten in perfecte harmonie.

Hoofdgerecht: vlees
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 6,5 uur (incl. wachttijd)

Ingrediënten
- 1 dunne prei
- 60 g gezouten pecannoten
- 1 takje salie
- 1 zoete stevige appel (bijv. jazz)
- 2 scharrelbraadworsten
- 25 g panko
- 100 g spekreepjes
- 1 kalkoen (ca. 2.5 kilo)
- 50 g roomboter

Benodigdheden
bakkwast, grote ovenschaal (25 x 35 cm) of braadslee, eventueel: kernthermometer

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de prei en snijd het witte en lichtgroene deel fijn. Hak de pecannoten grof. Haal de blaadjes van de takjes salie en snijd fijn. Snijd de appel met schil in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise). Verwijder het vel van de worsten. Meng de prei, noten, salie, appel en het worstvlees met de panko en spekreepjes. Vul de kalkoen hiermee.

2. Smelt de boter in een steelpan. Bestrijk de kalkoen met de bakkwast rondom met de boter en bestrooi met peper en zout. Leg in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en rooster ca. 1.5 uur in het midden van de oven. Verwijder de folie en rooster de kalkoen onafgedekt nog 30 min., zodat hij mooi bruin wordt. Controleer de gaarheid eventueel met een kernthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van een dij. Als de kerntemperatuur 75 °C is, is de kalkoen gaar.

3. Haal de kalkoen uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat nog 15-20 min. rusten voor het aansnijden.

TIP: gaat niet alle vulling in de kalkoen? Gaar de rest in ca. 40 min. in een ovenschaal naast de kalkoen in de oven en serveer er apart bij.

Wil je meer informatie over het gerecht? Bekijk het recept op Allerhande

Eet smakelijk!

In aanloop naar Kerstmis vind je op deze site elke dag een feestelijk recept van Allerhande. 

In onderstaande filmpjes vind je nog veel meer leuke items van AD Koken&Eten: