We kunnen weer sporten: met deze stevige pasta houd je het goed vol
Koken & etenIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: pasta met biet en kabeljauw.
Nu we allemaal weer naar de sportschool kunnen, is het tijd om onze kennis over de invloed van onze voeding op te frissen. Koolhydraten zijn voor een duursporter de belangrijkste bron van energie, zegt huisarts Rugter Verhoeff, die samen met chef-kok Ramon Beuk Lekker Beter schreef. In hun boek combineren zij gezonde voeding met maximaal genieten, zoals zij het zelf omschrijven. ,,Ook vetten en in mindere mate eiwitten leveren energie, maar minder effectief dan de koolhydraten. Eiwitten worden meer als bouwstof gebruikt.”
Hoe werkt het in je lichaam? Je verbrandingsovens gebruiken naast de koolhydraten en vetten in de eerste plaats ook zuurstof om energie te kunnen leveren, legt Verhoeff uit. ,,Dit gebeurt alleen als je sport in een tempo waarin je nog normaal kunt ademhalen en bewegen. Op deze manier kun je het lang volhouden. Ga je harder sporten, dan kunnen de verbrandingsovens de verbranding van de brandstoffen (koolhydraten en vetten) niet meer aan.”
Pas als je lange tijd niet gegeten hebt of na heel langdurige inspanning kan het zijn dat er eiwitten worden afgebroken om het lichaam energie te geven, aldus Verhoeff.
Als glucose in je bloed is opgebruikt
Als je gaat sporten kunnen je spieren in je lichaam glucose (een soort koolhydraat) zonder zuurstof omzetten. Glucose is afkomstig uit de koolhydraten in je voeding. ,,Als je begint te sporten, haalt je lichaam glucose uit je bloed. Op een gegeven moment (en dat is per persoon verschillend) is de glucose uit je bloed opgebruikt.”
Gelukkig heeft je lichaam een reservevoorraad in de vorm van glycogeen. Dat zijn koolhydraten die niet direct door je lichaam zijn gebruikt en zijn opgeslagen in de spieren en de lever. Na een à anderhalf uur raakt die voorraad gewoonlijk op. ,,Je lichaam gaat dan vetten verbranden, maar daar is meer zuurstof voor nodig. En dat betekent meer energie, waardoor je sneller moe wordt. Om goed en lang te kunnen sporten is het nodig om een goede glycogeenvoorraad te hebben, die je kunt aan- vullen met koolhydraatrijke maaltijden.”
Met de kennis van de arts, gaat chef-kok Ramon Beuk aan de slag. ,,Dit gerecht is meer dan een saaie volkorenpasta. Ik moest van de dokter volkorenproducten gebruiken, omdat die lichaam en geest een lang verzadigd gevoel kunnen geven. Ik stond niet meteen te juichen.”
Dat heeft vooral met de smaak te maken. Beuk: ,,Volkoren biedt qua smaak niet veel. Dus stelde ik voor er een lekker visje bij te doen. Van alle magere producten werd ik ook niet blij, maar toen ik er uiteindelijk bieten en spinazie aan toegevoegd had, ging de smaak erop vooruit en vond ik het zelfs lekker worden. De dokter weer tevreden. Des te meer, omdat de bieten ook de nodige koolhydraten leveren.”
Pasta met biet en kabeljauw
Ingrediënten
2 rauwe rode bieten
150 g volkorenpasta
sap van 1⁄2 citroen
150 ml kippenbouillon
100 ml magere yoghurt
100 g spinazie
zout, peper
2 eetl. sojaolie
2 takken selderij
150 g kabeljauw
Bereiding
- Verhit de oven tot 180 °C.
- Laat de bieten in hun geheel in de oven in 40-50 minuten gaar worden en laat ze afkoelen. Pel of schil de bieten en snijd ze in parten.
- Schakel de oventemperatuur terug naar 140 °C.
- Breng een pan met ruim water aan de kook en laat hierin de volkorenpasta in 8 minuten beetgaar koken, giet de pasta af en spoel hem koud.
- Meng het citroensap met de kippenbouillon en de yoghurt. Schep het yoghurtmengsel door de spinazie en voeg ook de gesneden bieten en pasta toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de sojaolie met de fijngesneden selderij in een staafmixerbakje en pureer het met de staafmixer fijn. Kruid de kabeljauw met zout en peper, leg hem in een ovenschaal en giet de selderijolie erover. Zet de kabeljauw 25 minuten in de warme oven.
- Verdeel de pasta, spinazie en biet over de borden en leg de vis op de pasta.
Recept uit: Lekker leven.
Voedingswaarde
Energie: 943 kcal (pp: 471,5 kcal)
Koolhydraten: 113,9 g
Eiwitten: 53,9 g
Vetten: 23,9 g (vv: 3,7 g)
Vezels: 24,3 g
Biefstuk die niet kan mislukken? Ramon Beuk legt uit hoe dat doet:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Chocoladetruffels
Fan van chocolade? Probeer dan eens deze chocolade truffels. Deze heerlijke lekkernij kun je vegan maken en je maakt ze ook nog eens met maar 3 ingrediënten. De truffels zijn zo gemaakt, de koelkast doet de rest van het werk. -
Zo maak je in een handomdraai een lekkere dressing
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: zonder dressing geen salade. -
PREMIUMKoken & Eten
Bubble tea populair bij jongeren: ‘Doet het goed op sociale media’
Bubblethee is een drankje van de toekomst als we de trendwatchers mogen geloven. Wat zit er in en welke smaak is populair? Deze experts weten er het fijne van. -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
Komt een kok bij de dokter
Beter eten: deze pannenkoeken helpen bij je concentratie
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?