Welk EU-land produceert de meeste kaas? (Nee, niet Nederland)
Niet Frankrijk met zijn enorme platteland of Nederland met zijn stikstofdiscussie, maar Duitsland is veruit de grootste zuivelproducent van de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het bureau voor de statistiek van de EU, vandaag publiceert.
Alle drie de landen produceerden overigens vorig jaar 2 procent minder zuivel dan in het jaar daarvoor. Italië (+4 procent) en Ierland (+6 procent) produceerden juist meer. In totaal werd in de EU vorig jaar een fractie meer melk geproduceerd dan in 2020: 0,4 procent. De totale productie was 161 miljoen ton rauwe melk.
Het overgrote deel van die rauwe melk (150,7 miljoen ton) werd geleverd aan zuivelfabrieken. Die maakten daarvan behalve volle, halfvolle en magere melk, ook 2,3 miljoen ton boter en 10,4 miljoen ton kaas.
29 kilo per dag
Van de individuele landen produceert Duitsland dus nog altijd het meest: 19 procent van het totaal. Kijk je alleen naar yoghurt, dan komt zelfs 29 procent uit Duitsland. En hoewel Nederland en Frankrijk de naam van kaasproducent hebben, is ook 23 procent van de in Europa geproduceerde kaas Duits. Bij kaas komt Nederland, met een aandeel van 9 procent, na Duitsland, Frankrijk en Italië pas op de vierde plek.
Met aangezuurde melkproducten als yoghurt staat Nederland met 15 procent van het totaal op plaats twee, opnieuw achter Duitsland. Verder zijn Polen, Ierland en Spanje ook landen om rekening mee te houden als het gaat om de productie van zuivel. Groot-Brittannië, dat op 31 januari 2020 de EU heeft verlaten, is buiten de cijfers gehouden.
Nog een weetje van Eurostat: de gemiddelde productie per koe was afgelopen jaar 7682 kilogram. Nederland zit daar met zo’n 9000 per koe dan weer flink boven. Omgerekend is dat 29 kilo per dag, rekening houdend met de dagen per jaar dat een koe geen melk geeft. Maar Estland komt op 10.020 kg per koe en Denemarken zelfs op 10.097 kg per koe. Bulgarije (3628 kg per koe) en Roemenië (3362 kg per koe) zijn hekkensluiters. Maar, zo schrijft Eurostat: ,,Er is een aantal factoren dat de melkopbrengst van een individuele koe kan beïnvloeden en het hier gegeven cijfer is een gemiddelde.”
Wereldwijd
Worden de cijfers afgezet tegen de wereldwijde melkproductie - de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft dat gedaan -, dan komt Europees kampioen Duitsland op de vierde plaats. De Verenigde Staten produceert bijna drie keer zoveel als Duitsland, op de voet gevolgd door India. Brazilië staat op plaats drie.
Nederland blijft overigens wel na de VS de grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld. Dat komt doordat de Nederlandse bevolking veel kleiner is dan die van de andere genoemde landen, en dus minder zelf consumeert. Ook importeert Nederland landbouwproducten die het vervolgens verwerkt en weer exporteert.
Dan zijn er ook nog andere dieren die melk produceren: schapen en geiten. Daarbij is Griekenland koploper met bijna 60 procent van de gehele Europese productie. Cyprus is in die categorie goed voor meer dan 20 procent, dus de overige landen doen hier eigenlijk nauwelijks mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit. -
Koken & Eten3
Koffie heeft grote impact op het milieu, maar je kunt de schade beperken
Koffie heeft een grote impact op het milieu. Als consument is het soms moeilijk te bepalen hoe je milieubewust koffie kan drinken. De experts noemen vier belangrijke dingen om op te letten.
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde avocado caprese
Deze gegrilde avocado is gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum: een salade caprese. Leuk om te serveren als voorgerecht, maar ook heerlijk als lunch. -
-
-
PREMIUM1
We gooien elke dag 700.000 broden weg, maar je kunt ze prima recyclen: ‘Mijn zoon vroeg: papa, waarom stuur je dat brood niet naar Afrika?’
WAGENINGEN - Elke dag worden in ons land 700.000 broden te veel gebakken. En aangezien niemand van oud brood houdt, worden die broden vermalen tot veevoer of weggegooid. Zonde, vinden ze in Wageningen. Drie bakkers hebben iets bedacht om vers brood te kunnen bakken met oud brood. Wel zo goed voor het milieu. -
Wat Eten We Vandaag: Witlofovenschotel met ham en kaas
Witlof met ham, kaas en aardappelpuree is een geliefde combinatie. Voor de puree gebruiken we crème fraîche in plaats van boter, waardoor deze nog romiger wordt.