Westland en Those Vegan Cowboys beginnen samen nieuw zuivelmerk, zónder melk
Westland Kaas en Those Vegan Cowboys brengen vanaf volgend jaar een nieuw plantaardig zuivelmerk op de markt. Smeerkaas is het eerste product dat ze rond de zomer in het zuivelschap willen hebben. ,,Kaas zonder het gebruik van dieren heeft de toekomst.’’
Delen per e-mail
Bekende kaasmerken van familiebedrijf Westland uit Huizen zijn onder meer Old Amsterdam en Maaslander. Those Vegan Cowboys is een initiatief van Jaap Korteweg, de oprichter van De Vegetarische Slager. Kortewegs missie is het maken van melk uit gras. Korteweg: ,,De ontwikkeling van die specifieke kaas, gemaakt van gras en niet van echt te onderscheiden, gaat waarschijnlijk nog jaren duren. We hebben een beloning uitgeloofd van 2,5 miljoen euro om die ontwikkeling te versnellen. We willen caseïne, het dierlijke eiwit dat in melk voorkomt, zo goed mogelijk nabootsen. Doel is om de koe uit de zuivelketen te halen. Een team van twintig medewerkers werkt in ons lab in Gent aan die ontwikkeling. In de tussentijd brengen het kaasmeisje en de cowboy samen het beste wat denkbaar is op basis van bestaande plantaardige ingrediënten.’’
Westland wordt geleid door Henny Westland. Ze volgt de ontwikkelingen van Those Vegan Cowboys op de voet. ,,In maart heb ik Jaap gebeld. Mijn openingszin was: Hey cowboy, zou je een keer een cheesegirl willen ontmoeten?’’ Dit heeft geleid tot een nieuwe plantaardige zuivellijn. We koppelen er ook een nieuw merk aan, de naam maken we volgend jaar bekend.’’
Geen harde kaas
Volgens Westland kan er zolang er geen plantaardige caseïne bestaat, nog geen harde kaas worden gemaakt. ,,Daarom beginnen we met smeerkaas. Dat wordt ons eerste product dat we rond de zomer naar buiten brengen. Uiteindelijk willen we er een complete kaaslijn op plantaardige basis van maken.’’
Uit welke ingrediënten de smeerkaas bestaat, willen Korteweg en Westland nog niet zeggen. ,,We zijn met allerlei tests bezig en het ziet er goed uit. Het zal in ieder geval niet op basis van noten zijn. Voorwaarde is dat onze vegan kaas vooral lekker moet zijn.” Westland en Korteweg: ,,We maken kaas voor de echte kaasliefhebber. Daarom gaan onze producten minstens net zo goed smaken als de traditionele variant.’’
Andere naam
De naam kaas mag hun product in ieder geval niet dragen. Daar stak het Europees Parlement eerder een stokje voor. Korteweg: ,,Daar houden we rekening mee, we verzinnen er vast iets creatiefs op. Onze kaas komt in ieder geval in het zuivelschap te liggen en door de verpakking zien consumenten dat het om kaas gaat.’’
Westland heeft zelf geen koeien in bezit, dat maakt de transitie naar duurzame producten volgens Henny Westland makkelijker. ,,We geloven in plantaardige zuivel, dat is de toekomst. We willen de melkveeboeren ook helpen bij dit proces. Als het gaat zoals wij het willen, blijft er grasland nodig om zuivelproducten van te maken zoals melk en kaas. En het maken van kaas blijft hetzelfde proces, ook al willen we daar straks plantaardige caseïne voor gebruiken.’’
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 8
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Koken & Eten Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak. -
PREMIUM
Pizza of patat? Andrea (25) wil eens wat anders en zet een keten van Indonesische dorpstoko's op
De 25-jarige Andrea de Fonkert uit Numansdorp was een beetje klaar met de friet, Chinees en pizza die in menig dorp al járen worden aangeboden. In april 2019 opende ze in haar geboortedorp een eigen Indonesische afhaalzaak genaamd Le Toko. Inmiddels zijn er drie Le Toko's - de vierde opent binnenkort - en een pop-upvariant. ,,Met Picnic en KLM zou ik graag een samenwerking aangaan.’’ -
PREMIUM
Koken & eten Hoe een Brabantse boer zijn missie van grootste slager ter wereld achterna jaagt
Jaap Korteweg (57), een nuchtere en ietwat dwarse boer uit het Brabantse Langeweg, had 15 jaar geleden een droom. Mensen vegetarisch vlees laten eten. Lékker vlees: kip, gehaktballen, rookworst. Maar dan zonder dat er een dier aan te pas komt. Nu is er een boek over -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde quesadilla met avocado
Quesadilla betekent in het Mexicaans letterlijk ‘kaasdingetje’. Kaas ontbreekt dan ook zeker niet in dit recept. Samen met de avocado en bonen is het een flink gevulde quesadilla die ook prima geschikt is als avondmaaltijd. Lekker met salsa, ga jij voor mild of pittig?
-
PREMIUM
De Pollepel thuis Zo’n krokante Pekingeend van Chung, die wil je wel thuis op een opgewarmd flensje
Het nieuwe jaar biedt hoop, ook voor de horeca. Maar voorlopig mogen restaurants nog altijd geen gasten ontvangen. Bij restaurant Chung gaan ze in 2021 vol goede moed door met afhalen en bezorgen. Voor de Pollepel Thuis bestellen we er een ‘Pekingeend-menu’, met crunchy eendenhuid in zijdezachte flensjes. -
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken. -
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen.