Volledig scherm

Wordt een gerecht met alcohol na verhitting alcoholvrij?

In een stroganoffsaus zit wodka en in een kaasfondue wordt vaak wijn toegevoegd. We proeven de alcohol in gerechten vaak niet meteen terug. Maar betekent dit dat de alcohol helemaal verdampt is?

Volgens Voedingscentrum Nederland verdampt alcohol erg snel. Dit doet het in vele gevallen ook, maar er blijft altijd wel wat achter. Water kookt op een punt van 100 graden Celsius. Bij alcohol gebeurt dit veel eerder, op 78 graden Celsius. 

Dit doet denken dat alcohol in een gerecht al vrij snel verdampt, maar niets is minder waar. Zie het zo: als een pan met water kookt, is dat water ook niet binnen een paar seconden verdwenen. Zo lang het gerecht met alcohol nog gedeeltelijk vloeibaar is, zitten hier altijd restjes alcohol in. Let wel: de hoeveelheid alcohol die overblijft verschilt per bereidingswijze. 

Alcohol na het flamberen

Volledig scherm

Bij koken met alcohol denk je al snel aan flamberen. Dit gaat als volgt: voor het flamberen van een gerecht heb je alcohol nodig met een minimaal percentage van 40. Wanneer je een gerecht gaat flamberen verwarm je de alcohol eerst in een steelpan. Voeg dit samen met de ingrediënten die je wilt flamberen toe. Het is hierbij belangrijk dat de ingrediënten die je wil flamberen ondergedompeld in alcohol liggen. Vervolgens kantel je de pan. Als het goed is vatten de alcoholdampen nu vlam. Het vuur dooft vanzelf. Let wel op: zet je afzuigkap uit tijdens het flamberen in verband met brandgevaar.

Na het verhitten blijft er zo'n 75 procent van de alcohol over. Dit betekent dus dat er maar 25 procent van de drank is verdampt. Moet je na het diner nog naar huis rijden? Pas op met het aantal porties. 

Alcohol na het koken en stoven

Volledig scherm

Bij het koken of stoven van een gerecht verdampt er veel meer alcohol dan bij het flamberen. Als je een maaltijd minimaal twee uur stooft, is 90 procent van de alcohol verdwenen. Kook je een gerecht een stuk korter? Na ongeveer 15 minuten is 40 procent van de alcohol verdwenen. 

Restjes gerecht met alcohol

Volledig scherm

Bij de het bewaren in de koelkast of erbuiten van restjes, kan de alcohol met 10 tot 20 procent afnemen. 

Uiteindelijk verdampt alcohol dus niet helemaal. Pas daarom op met het eten van gerechten als je liever een alcoholvrij avondje geniet

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.