Zesgangendiner voor de feestdagen bereiden? Zo doe je dat
Koken&EtenVeel mensen vragen zich af uit welke gangen een zesgangenmenu bestaat, blijkt uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl. Culinair journalist Onno Kleyn geeft antwoord op deze vraag.
Delen per e-mail
Met de feestdagen voor de deur is het een ideaal moment om eens flink uit te pakken in de keuken door bijvoorbeeld een diner met zes gangen te bereiden. Maar waar bestaat zo’n zesgangenmenu eigenlijk uit?
Volgens culinair journalist Onno Kleyn is er niet zoiets als hét traditionele zesgangenmenu. ,,Of je voor zes gangen gaat, is nog altijd een keuze. Je kunt ook kiezen voor drie of twaalf gangen, net wat jouw opvatting is.” Wel bestaan er verschillende benaderingen van een zesgangenmenu, zegt hij. ,,Je hebt bijvoorbeeld de Franse of de Britse benadering, daar zit een verschil in.”
Met een vogel op tafel en een heleboel dingen eromheen, kom je vaak helemaal niet toe aan zo’n grote menuopbouw van zes gangen
Bij de klassieke Franse benadering van een diner met zes gangen wordt over het algemeen gestart met een koud voorgerecht, bijvoorbeeld een salade, gerookte zalm of paté. Daarna volgen soep, een warm voorgerecht (vis), het hoofdgerecht (meestal vlees of gevogelte), een kaasplateau en tot slot een zoet nagerecht.
Kaasplateau
Het grote verschil tussen de Franse en de Britse benadering is dat de Britten eerst kiezen voor een zoet toetje, voordat ze aan het kaasplateau beginnen, legt de culinair journalist uit. ,,Daarnaast is het zo dat men vanuit Britse tradities meestal niet komt tot een zesgangenmenu.”
Net als de Amerikanen kiezen de Britten vaak voor een enorm hoofdgerecht, bijvoorbeeld kalkoen, met veel bijgerechten. ,,Met een vogel op tafel en een heleboel dingen eromheen, kom je vaak helemaal niet toe aan zo’n grote menuopbouw van zes gangen.”
Gerechten tegelijk op tafel
De klassieke Franse benadering van het zesgangenmenu werd in de Nederlandse restaurants pas echt gebruikelijk na de Tweede Wereldoorlog
Ook in Nederland was het heel lang gebruikelijk om alle gerechten tegelijk op tafel te zetten, behalve het toetje. ,,Pas in de loop van de 19de eeuw zijn we in Nederland in gangen gaan eten. Maar de klassieke Franse benadering van het zesgangenmenu werd in de Nederlandse restaurants pas echt gebruikelijk na de Tweede Wereldoorlog”, zegt Kleyn.
Tegenwoordig ziet Kleyn dat chique restaurants bij een zesgangenmenu na het midden van het menu vaak kiezen voor vlees en eindigen met zoet. ,,Bovendien serveren heel veel restaurants geen soep meer, maar kiezen in plaats daarvan voor kleine gerechtjes.” Hoe je je zesgangenmenu ook indeelt, als chef-kok heb je dus veel keuzevrijheid in de opbouw van jouw menu.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van Goeievraag.nl, het vraag en antwoordplatform van Nederland.
Op zoek naar een gezond dessert voor tijdens de feestdagen? Bekijk dan de video hieronder voor een gezonde appeltaart:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Marktplaats dwarsboomt handel in materiaal bezorgdiensten voor omzeilen avondklok
De mogelijke invoering van een corona-avondklok door het kabinet, heeft een levendige handel in kleding en tassen van bezorgdiensten op gang gebracht. Op Marktplaats.nl worden er tientallen aangeboden voor prijzen variërend van 25 tot 200 euro ‘om de avondklok te omzeilen’. Het online-verkoopplatform is druk bezig om de advertenties te verwijderen, zegt een woordvoerder tegen deze site. -
‘Langste fastfood drive-through van Europa’ op Vliegveld Twenthe gaat - voorlopig - niet door: ‘Belangstelling té overweldigend’
De culinaire drive-through van Stanislaus Brewskovitch en Vliegveld Twenthe op de strip van het vliegveld gaat komend weekend niet door. De belangstelling voor het evenement is zo groot, dat de bedenkers meer tijd nodig hebben om het op een veilige manier te kunnen organiseren. -
Koken & eten Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening. -
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown.
-
Koken&Eten Waarom deze appel alleen bij Albert Heijn te koop is
Albert Heijn heeft sinds deze week een eigen appel in de winkel liggen: de Sprank. De producenten vertellen wat er zo bijzonder is aan deze appel. -
Koken & eten We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie. -
Video Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
Hoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.