Zeven Cambodjanen overleden en 130 in ziekenhuis na drinken giftige rijstwijn
In de Cambodjaanse provincie Kampong Chhnang zijn zeven begrafenisgangers overleden na het drinken van giftige rijstwijn. 130 andere aanwezigen moesten worden opgenomen in een ziekenhuis. De Cambodjaanse gezondheidsautoriteiten vermoeden dat de wijn het giftige methanol bevatte.
Delen per e-mail
Het drinken van goedkope en zeer sterk alcoholische dranken is een groot probleem in de arme landstreken van Cambodja. Rijstwijn wordt doorgaans thuis gemaakt en is heel populair bij sociale gelegenheden. Soms wordt de drank niet op de juiste manier gestookt en bevat daardoor het giftige methanol in plaats van ethanol.
Methanol kan al in kleine concentraties dodelijk zijn. Jaarlijks komen vergiftigingen met het goedje voor en lang niet altijd gaat het hier om ‘huisvlijt’. Ook van merkwijn die al jaren op markten wordt verkocht en wordt gebotteld in de hoofdstad Phnom Penh is minstens één vergiftigingsgeval bekend.
Beterende hand
In mei 2018 werden in de noordoostelijke provincie Kratie 200 dorpsbewoners ziek van met methanol vervuilde rijstwijn. Het ergste vergiftigingsgeval tot nu toe kostte aan 14 dorpelingen het leven. Bij het incident in Kampong Chhnang dronken aanwezigen van een begrafenisceremonie de vervuilde drank.
Het merendeel van de vergiftige Cambodjanen is aan de beterende hand. Sommigen van hen zijn inmiddels weer thuis, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie heeft drie experts naar het betreffende dorpje gestuurd om de zaak te onderzoeken en de consumptie en verkoop van de giftige wijn direct te stoppen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Groene parelcouscous met halloumi
Op zoek naar een lekker vegetarisch recept dat ook nog een supermakkelijk te bereiden is? Dan is dit gerecht een echte aanrader. De parelcouscous wordt op smaak gebracht met tuinerwten en groene pesto. De couscous wordt geserveerd met halloumi, een kaas die zich perfect leent voor bakken of grillen. -
Koken & eten Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Wat Eten We Vandaag: Couscous met gerookte kip en avocadosaus
Wij zijn dol op couscous, omdat je er eindeloos mee kan variëren. Bovendien zet je het binnen een handomdraai op tafel. Deze keer met gerookte kip en een romige avocadosaus. -
20 doden in Costa Rica na drinken van vervuilde alcohol
Twintig mensen zijn de afgelopen dagen in Costa Rica overleden na het drinken van alcohol die was aangelengd met methanol. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade.
-
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Zeker 21 doden in Mexico door giftige suikerrietdrank
In de Mexicaanse staat Jalisco zijn 21 mensen overleden na het drinken van een uit suikerriet gestookte sterke drank. Het drankje bevatte grote hoeveelheden methanol. Dertien anderen liggen met ernstige vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis, meldden de lokale autoriteiten woensdag. -
Wat Eten We Vandaag: Farfalle met kerriesaus en witvis
Farfalle; een lekkere pasta variant in de vorm van een leuk strikje. Deze pasta wordt gecombineerd met een zelfgemaakte kerriesaus en witvis. Een heerlijke maaltijd die je binnen een half uur op tafel hebt staan.