Zo lunch je gezond zonder brood (en krijg je extra groente binnen)
Koken & etenVoor een voedzame lunch heb je niet per se brood nodig, vinden foodbloggers Jennifer en Sven. Hun advies: grijp het lunchmoment aan om wat extra groente naar binnen te krijgen. Het duo publiceerde een boek met vijftig recepten. Twee ervan vind je hier.
Delen per e-mail
Veel mensen op dieet nemen een tijdje minder koolhydraten tot zich. En of dat nou werkt of niet, voor de afwisseling is het best lekker om eens iets anders te proberen. Een salade bijvoorbeeld. En niet alleen als avondeten. Voor veel mensen is het immers een heel gedoe om voldoende groente binnen te krijgen.
Neem dagelijks 250 gram, luidt het advies van het Voedingscentrum. Dat is best veel. ,,Als je alleen groente eet bij het avondeten is het lastig”, vertelt Sven ter Heide. ,,Het lukte ons ook niet altijd.” Sven verwijst naar zichzelf en zijn vrouw Jennifer, met wie hij het populaire foodblog Voedzaam&Snel runt. Het stel ontwikkelde 50 recepten waarin de middagboterham is vervangen door salades. Het resultaat is 50 keer lunchen zonder brood.
,,We hopen met ons nieuwe boek mensen meer groenten laten eten”, zegt Sven. ,,Het is lastig om 250 gram binnen te krijgen. Dat zou betekenen dat wij voor het diner een halve kilo groente moeten klaarmaken, dat kan wat eenzijdig worden. Daarom is het slim om bij de lunch ook groente te nemen. Salades zijn daar ideaal voor.”
Voorzetjes
Het boek is bedoeld als inspiratiebron en kookboek ineen. ,,We geven recepten, maar ook inzicht in hoe je zelf een salade kunt maken door de koelkast open te trekken”, aldus Sven. ,,Dan kunnen mensen lekker zelf aan de slag gaan. We geven voorzetjes.”
Is het niet heel veel gedoe, op je werk prutsen met een avocado? ,,Elk recept hebben we in twee delen verdeeld: de voorbereiding en de bereiding. Een deel doe je thuis en een deel op je werk. Dus het is wel handig om daar een snijplankje en een mes te hebben. En misschien ook een vergiet om blikjes te laten uitlekken.”
Knapperig
Volgens Sven is het niet moeilijk: houdt de droge en natte delen in elk geval apart. ,,Want een salade waar de dressing al een paar uur doorheen zit, is niet meer zo knapperig.”
Waarom geven de auteurs juist onderstaande recepten als voorproefje? ,,De kracht van de pastasalade is de knapperigheid van de paprika met het romige van de dressing. En over de salade met courgette: veel mensen weten niet dat ze courgette ook rauw kunnen eten. De combinatie met kikkererwten en oude kaas is heerlijk.”
Salade met kapucijners, courgette en oude kaas
Dit heb je nodig:
35 gram oude kaas
1/2 theelepel gedroogde dille
130 gram kapucijners
1/2 courgette
25 gram landkers of snijbiet
Dressing:
1 eetlepel extra vierge olijfolie
1/2 eetlepel appelazijn
grove azijn
Voorbereiding
Doe de kaas en de dille in aparte bakjes (je kunt met de dille ook vast de dressing maken) en doe deze met de rest van de ingrediënten in een lunchbox.
Bereiding
Spoel de kapucijners af en snijd de courgette en de oude kaas in blokjes. Verdeel de kapucijners, courgette en kaas over de sla, meng de dille door de dressing en voeg toe.
Volkorenpastasalade met paprika en crème fraîche
Dit heb je nodig:
35 gram volkoren penne
olijfolie
5 gram zonnebloempitten
1 gele paprika
1/2 rode paprika
20 gram rucola
Dressing
2 eetlepels crème fraîche
grove peper
zeezout
Voorbereiding
Kook de volkorenpasta in 8 tot 10 minuten gaar in een pan met water en een scheutje olijfolie, laat hem afkoelen. Doe de pasta, de crème fraîche en de zonnebloempitten in aparte bakjes en leg deze in een lunchbox. Voeg de paprika en rucola ook toe.
Bereiding
Verwijder de steeltjes en de zaadlijsten van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in stukjes. Meng dit met de pasta en rucola en verdeel de crème fraîche met wat grove peper en zeezout door de salade. Strooi de zonnebloempitten eroverheen en voeg de dressing toe.
Zin in nog meer salades? Hier zie je een superlekkere linzensalade met geitenkaas. Wil je geen brood eten, laat dan de croutons weg:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken. -
Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen. -
Groenteburgers lijken zo gezond, maar dat valt (een beetje) tegen
Steeds meer mensen eten af en toe geen vlees en vervangen hun sappige hamburger door een groenteburger. Maar zo gezond zijn die nu ook weer niet. Ze vervangen vlees meestal niet voldoende. En de hoeveelheid groente erin valt ook vaak tegen. -
PREMIUM
Je wordt dik van boterhammen en andere vooroordelen over brood
Brood is voedzaam en betaalbaar. Toch eten we er minder van, omdat koolhydraatarme diëten ons ervan weerhouden en niet iedereen gluten verdraagt. Ander brood biedt uitkomst. Tijd voor een update. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure ingelegde groenten en yoghurtsaus
Deze heerlijke visburgers kun je heel makkelijk zelf maken. In dit recept gebruiken wij kabeljauw, maar je kunt zelf kiezen welke vis je gebruikt. De visburger wordt geserveerd op een knapperig broodje in combinatie met frisse yoghurtsaus en ingelegde groenten; een heerlijk gerecht.
-
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken. -
Koken & eten / Video
‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid. -
PREMIUM
De opmars van walnoten van eigen bodem: Melissa en Rudolf Jan maken er een rijke olie van voor de salade
Walnoten importeren we uit Californië, Chili, Frankrijk of Oostbloklanden, terwijl het Nederlandse klimaat en bodem ook geschikt zijn. Om die reden, maar ook omdat noten steeds nadrukkelijker als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden gepromoot, zien we hier steeds meer walnootbomen.