Zo maak je in een handomdraai een lekkere dressing
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: zonder dressing geen salade.
,,Laatst toverde een vriendin van mij een prachtige salade op tafel”, vertelt tv-kok Ramon Beuk. ,,Ze had echt haar best gedaan om me te verrassen met iets moois. En eerlijk is eerlijk: de salade zag er prachtig uit. Vol enthousiasme begon ik te snijden, nam een hap en ontdekte dat ze de essentie van een salade vergeten was. De zogenaamde dressing over de salade was geen dressing, maar simpelweg een koude saus. Ze vroeg mij om een eerlijke reactie en die moest ik haar geven. Je gerecht is lekker, maar het is geen salade.”
Wat eraan ontbrak? ,,Een zuur. Met een beetje zuur in de vorm van een azijn of sap van een citrus is een salade pas echt een salade.”
,,Tijdens workshops laat ik mensen vaak nadenken over hun eigen smaakcombinaties. Hoe maak je bijvoorbeeld een passende saus bij een bepaald stuk vlees of vis of hoe maak je een dressing bij een bepaalde salade? Vaak lastig voor mensen om te begrijpen wat de basis is om te starten en vanaf welk punt je eigen creativiteit om de hoek komt.”
De chef-kok legt dan uit dat het begrijpen van de basis het start punt is van alles. ,,De basis is datgene wat je minimaal nodig hebt om een bepaald gerecht te maken. Aan die basis voegt iedere kok zijn eigen creativiteit toe en maakt zo zijn eigen creaties. Dus wat is dan de basis van een dressing is heel simpel: een olie en een zuur.”
Hoe maak je dan een dressing? ,,Meng een zuur zoals een azijnsoort, bijvoorbeeld balsamico of wijnazijn of citrussap (citroen of limoen bijvoorbeeld), met olie en je hebt de basis voor een dressing. Voeg daar de ingrediënten aan toe. Voorbeelden zijn verse kruiden, mosterd, uien, knoflook, specerijen, noten, zaden en zuivelproducten. Wat maar past bij de salade die jij wilt maken. Zout en peper horen er ook bij. En eventueel een zoetje in de vorm van honing of een stroop. Samen bepalen die de eindsmaak.”
Onthoudt dus dat een salade pas echt een salade wordt wanneer er een zuur aan toegevoegd wordt
Voor je aan de slag gaat, is het handig om het doel van een dressing te kennen. ,,Het doel is smaak en een specifiek karakter geven aan je salade", legt Beuk uit. ,,Daarnaast zorgt een combinatie van olie en zuur in de dressing er ook voor dat een salade zachter en beter verteerbaar wordt. Om die reden is het verstandig om niet te ver van tevoren de dressing over de salade doen. Of je moet gek zijn op slappe slablaadjes en verlepte groenten.”
Fris en licht
Er zijn regels voor. ,,Op school leerde we dressings maken met 1 deel azijn en 3 delen olie", aldus de kok. ,,Anno nu willen we een dressing die gewoon fris en licht is. De verhoudingen worden steeds meer teruggeschroefd naar 1 deel azijn op 1 of maximaal 2 delen olie.”
Je kunt op basis van allerlei soorten vlees, vis, groenten, sla en zetmeelproducten - zoals rijst, couscous en pasta) - een salade maken. ,,De ingrediënten kunnen, behalve de zetmeelproducten dan, rauw of gekookt zijn. ,,Zodra je een dressing door de ingrediënten mengt wordt het een salade. Onthoudt dus dat een salade pas echt een salade wordt wanneer er een zuur aan toegevoegd wordt. ,,Wanneer alle ingrediënten gemengd zijn en het zuur ontbreekt komt het besef van ‘O ja. Dat miste ik’", legt Beuk uit. ,,Een fris zuur is de bepalende smaak voor een heerlijke salade.”
Is een dressing dan gezond? ,,Je kunt het zo gezond maken als je zelf wil. Maar koop vooral geen kant-en-klaar meer. Maar maak je dressings lekker zelf en bepaal hoe lekker, gezond en creatief je het hebben wil.”
In deze video zie je hoe je de basis maakt en hoe je vervolgens varieert. ,,Dan maak je in een handomdraai de lekkerste dressings voor je meest creatieve salades", belooft Beuk.
Ramon Beuk schreef het boek Wayooh! waarmee hij eten koken makkelijker leuker en toegankelijker maakt voor iedereen. Wayooh is het eerste kookboek met online ondersteuning en is verkrijgbaar via deze site.
Gebruik jij ook je eigen creativiteit bij het bereiden van eten?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier de video over biefstuk. Op die manier mislukt hij nooit meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Supermarkten willen nu zelf ook weten hoe schimmig de wereld achter de blikjes tomaten is
Supermarkten en vakbond FNV gaan samen onderzoek doen naar misstanden in de productieketen van de tomatenteelt. Het onderzoek richt zich op het zuiden van Italië, de regio waar tomaten worden geoogst die in ingeblikte vorm ook in veel Nederlandse supermarkten worden verkocht. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMKoken & Eten
Huur een foodtruck of een oesterman: zo krijgt bij je feest thuis een festivalgevoel
Van oesterman tot cocktailshaker: zeven ideëen om flink uit te pakken voor een zomers buitenfeest. Laat een foodtruck voorrijden of huur een dj: zo zorg je ervoor dat jouw party een knalfeest wordt – en dat kan ook zonder lawaai. -
PREMIUMVraag het ons
Zit er in een smoothie van diepvriesfruit nog wel vitamine C?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert, voedingsdeskundige Nicole de Roos, de vraag of een smoothie nog wel vitamines bevat. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’
-
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer