Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Koken & EtenEr gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak.
Delen per e-mail
Voor de studie, gepubliceerd in tijdschrift Food Quality & Preference, gingen onderzoekers van drie universiteiten uit Colombia, Ecuador en Noorwegen na of de omstandigheden waarin je koffie drinkt, invloed hebben op je smaakervaring. De conclusie: dat doen ze.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die koffie dronken in een luide omgeving, ‘minder gevoelig’ zijn voor de ‘zintuiglijke en hedonistische attributen’ van koffie. Anders gezegd: is er veel lawaai, dan ervaren we onze koffie als minder lekker.
Duurdere koffie?
Voor de studie lieten de wetenschappers vierhonderd mannen en vrouwen koffie drinken met een koptelefoon op. In die koptelefoon kregen ze achtergrondgeluiden te horen, opgenomen in een drukke horecazaak. Bij de eerste kop koffie hoorden ze de geluiden op een hoger volume: 85 dB(A) (een afgeleide van decibel), ongeveer het normale volume in een horecazaak. Bij de tweede kop – identieke koffie, al wisten de deelnemers dat niet – hoorden ze de geluiden op een lager volume (20 decibel lager).
Wat bleek? De tweede kop van dezelfde koffie smaakte volgens de deelnemers beter. Bovendien dachten ze dat het duurdere koffie was. De aanwezigheid van achtergrondgeluid had invloed op hoe bitter, zoet en aromatisch ze een koffie vonden. Wanneer ons brein meer te verwerken krijgt – meer lawaai, bijvoorbeeld – zijn we minder gevoelig voor andere prikkels, zoals smaken, verklaart het onderzoeksteam.
Je drinkt je kop zwart goud dus maar beter in stilte. Dan smaakt hij meteen beter en duurder. Drink je vaak koffie in een luidruchtige omgeving, dan kun je bovendien op den duur de voorkeur gaan geven aan sterkere koffie of meer suikerklontjes, volgens de wetenschappers. En dat is ook nog eens minder gezond.
Twee jonge ondernemers hebben een drankje ontwikkeld dat de nieuwe 'koffie’ moet worden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.” -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)
Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn. -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs. -
Wat Eten We Vandaag: Naanpizza met broccoli en mozzarella
Naanpizza; heb jij dit al wel eens geprobeerd? Wij maken onze naanpizza vegetarisch met broccoli, mozzarella en olijven, maar je kunt hem natuurlijk beleggen met al jouw lievelingstoppings.
-
PREMIUMhalen & brengen
Het is dringen voor de deur van le Toko: ‘Vanaf het eerste uur is het hier al een gekkenhuis’
Andrea miste een Indonesisch afhaalrestaurantje in haar dorp. Niet veel later heeft ze zelf een mini-keten met le Toko’s opgezet en opende de eerste franchise in Westland. Ze staan er te dringen voor de deur. -
PREMIUMVraag het ons
Kunnen papaja's maagbeschermers vervangen?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt expert Rutger Verhoeff, huisarts, de vraag: klopt het dat papaja kan helpen om maagbeschermers te vervangen? -
Koken & eten
Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen.