Volledig scherm
Een handige checklist om op een vrijmarkt te staan met Koningsdag. © Koen van Weel / ANP

Zo bereid je je voor op een Koningsdagvrijmarkt

TIP VAN DE DAGTILBURG – Nog één week en dan is het zover, Koningsdag in Tilburg. Elke dag deelt het Brabants Dagblad dé Tip van de Dag. Vandaag: zo bereid je je voor op de vrijmarkt?

Durf je het aan om op Koningsdag de kou te trotseren om je oude ‘rommel’ te verkopen op een oranje gekleurde vrijmarkt? Dan wil je wel dat je er iets aan overhoudt. Wil je weten wat je van tevoren allemaal moet regelen? Loop deze handige checklist dan na.

1. Selectie maken
Misschien wel een tijdrovend, maar zeker niet onbelangrijk klusje. Haal je zolder helemaal leeg, kijk in alle lades die je meestal links laat liggen en maak een selectie van de spullen die je wilt verkopen. Probeer in te schatten of voorbijgangers überhaupt geïnteresseerd zullen zijn om het voorwerp of kledingstuk te kopen. Al is het maar voor een prikkie. Ja? Berg hem dan alvast op in een krat of zak. Nee? Weg ermee. Naar de stort of in de kliko bijvoorbeeld.

2. Materialen
Zorg dat je voorbereid op pad gaat en denk na over hoe je jouw ‘kraampje’ wilt inrichten. Ga je werken met rekken, plaids, zeil, een tafel of iets anders? En: maak een lijstje met wat je allemaal nodig hebt. Verzamel die spullen ruim van tevoren, zodat je je lijst kunt afvinken. Vergeet jezelf ook niet: leg de juiste kleding klaar en zet een goed gevulde koelbox klaar.

Quote

Je kunt ervoor kiezen om er prijsjes op te plakken, maar de vrijmarkt draait om onderhandelen.

3. Prijsjes
Besluit vooraf wat je voor elk voorwerp of kledingstuk wilt hebben. Je kunt ervoor kiezen om er prijsjes op te plakken, maar de vrijmarkt draait om onderhandelen. Heb dus altijd een prijs(je) in gedachten, een bedrag dat je er minimaal voor wilt hebben. Wil je echt van je spullen af? Schroom dan niet om van die prijs af te stappen. Opgeruimd staat netjes! Maak ook alvast een mini-kassa waarin je voldoende kleingeld heb zitten.

4. Plekje kiezen
De grote dag is aangebroken: Koningsdag. Check voordat je vertrekt vanaf hoe laat je je kleedje neer mag leggen en spullen kunt uitstallen. Kies een tactische plek uit: ergens waar mensen makkelijk bij kunnen en je goed zichtbaar bent. Kies je een locatie waar je droog staat, maar die misschien in je nadeel werkt als het niet regent omdat je erg verdekt opgesteld staat? Of kies je een plek met de meeste kans op zon? Denk er goed over na.

Quote

Het eerste uur lopen de grootste aasgieren langs.

5. Aasgieren
Het eerste uur lopen de grootste aasgieren langs. Hebben ze hun oog laten vallen op iets wat je toch nog wel kostbaar is, denk dan goed na voordat je het voor welk bedrag dan ook verkoopt.

6. Enjoy!
Het belangrijkste van de vrijmarkt: geniet! Geniet van de voorbijtrekkende menigte, geniet van het weer – al is het nog zo koud -, geniet van de oranjegekte en geniet van het onderhandelen.

Ga je nou naar de vrijmarkt om geld te verdienen met zelfgebakken of zelfgemaakte spullen? Of wil je geld binnenhalen met een dans, muziekstuk of andere act? Neem dan een hoed of leuk versierd potje mee voor het geld.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de leukste tips rondom Koningsdag 2017? Ga dan naar bd.nl/koningsdag.