Volledig scherm
© ANP

Döner kebab mogelijk met uitsterven bedreigd

Grote paniek in Duitsland: het Europees Parlement stemt over de toevoeging van de stof fosfaat aan bevroren kebabvlees. Als het voorstel wordt aangenomen en de Nederlandse overheid de regels streng gaat handhaven, betekent dat het einde van de döner kebab zoals we die kennen.

Dankzij fosfaat behoudt het vlees namelijk vocht en smaak nadat het wordt ingevroren. Daarnaast is het zonder fosfaat onmogelijk om het ingevroren vlees te produceren en te verzenden. ,,De kebabverwerkers stellen dat ze de stof hard nodig hebben'', zegt Wieke van der Vossen, voedingsexpert aangesloten bij het Voedingscentrum. ,,Het bindt het vlees. Dat is met name bij döner kebab belangrijk, omdat het anders niet aan de spies blijft hangen.'' 

Duitse media vrezen dat een grote meerderheid van de kebabshops zullen verdwijnen, omdat slechts een kleine minderheid van hen werkt met vers vlees. Het CDA nam tijdens de discussie in het parlement de Nederlandse dönerverkopers in bescherming. ,,Dat zij geen vlees meer kunnen verkopen, vinden wij een absurd gevolg van dit voorstel. Je moet wel extreem veel vlees nuttigen wil het levensbedreigend worden'', aldus een woordvoerder van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. De Duitse politica Renate Sommer sloot zich bij haar politieke collega's aan. Zij stelde dat een broodje döner slechts 134 milligram fosfaat bevat, terwijl de EFSA een maximum van 4200 mg fosfaatinname per dag aanhoudt.

Een woordvoerster van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet niet meteen het gevaar voor de broodjesmakers. ,,Wij hebben kennis genomen van dit voorstel van de Europese autoriteiten. Mocht het door gaan, dan moeten we nog kijken of er bijvoorbeeld een plausibel alternatief is voor de stof. Als brancheorganisatie houden we natuurlijk wel een vinger aan de pols.'' Nederland telt momenteel 1765 shoarmazaken, waarvan een deel is aangesloten bij de KHN.

Uitzonderingspositie

Volledig scherm
© ANP OLAF KRAAK

De Europese Commissie stelde eerder voor om toestemming geven om fosfaat aan ingevroren, industrieel geproduceerde kebab. De sociaal-democraten en de Groenen willen echter wachten op de resultaten van een nieuw onderzoek uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De EFSA stelde in 2012 dat overmatige consumptie van fosfaat schadelijk is en kan leiden tot hart- en vaatziekten. ,,Maar de autoriteit kon niet zeggen dat het zo gevaarlijk was dat het helemaal verboden moest worden. Dat onderzoek gaf wel genoeg aanleiding om het effect van fosfor op de gezondheid volgend jaar nogmaals te testen'', aldus van der Vossen.

De eerste broodjes döner werden in de jaren 70 verkocht in Duitsland. Het vlees is een van ingrediënten de populaire kapsalon, een Nederlandse 'shoarmaschotel' waarin ook patat, sla, kaas en saus zitten.