We aten vorig jaar minder vlees, maar dat kwam niet door ons koopgedrag in de supermarkt
Onze vleesconsumptie is per persoon met bijna 2 kilo gedaald in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van Wakker Dier. De reden? De sluiting van de horeca.
Het Nederlandse vleesverbruik was in 2020 75,9 kilo per persoon. Een jaar eerder was het nog 77,8 kilo. Het gewicht is inclusief botten en vet. Ongeveer de helft eten we daadwerkelijk. Sinds de eerste meting in 2005 is dat het laagste vleesverbruik.
Ondanks de daling is de vleesconsumptie nog veel te hoog voor een gezond voedingspatroon. Nederlanders aten per week bijna 50 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum adviseert.
Sluiting horeca
Een belangrijke verklaring voor de daling van de vleesconsumptie is de sluiting van de horeca in het coronajaar. Door de maatregelen moesten verschillende restaurants, cateraars en andere eetgelegenheden hun deuren dicht houden. Hoewel de thuisbezorging van restaurants een flinke boost heeft gekregen, werd er alsnog minder vlees geconsumeerd dan gebruikelijk.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat in 2020 de verkoop van vlees bij retailwinkels zoals slagers en supermarkten wel is toegenomen met 6,1 procent. Maar zelfs dat weegt niet op tegen de hoeveelheid vlees die normaal gesproken in de horeca zou zijn geconsumeerd.
Verandering in koopgedrag
De laatste jaren stellen consumenten meer vragen over de herkomst van vlees en zijn ze bewuster bezig met duurzaamheid. Dat zegt Vera de Jonge van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). ,,Klanten vragen bij de slager steeds vaker om vegetarische producten. Sommige slagers bieden deze producten aan, of hybride vlees: een combinatie van vlees en plantaardige eiwitten. Zo heb je bijvoorbeeld burgers die deels uit champignons en deels uit vlees bestaan.”
Het onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier, heeft als doel mensen bewust te maken van de hoeveelheid vlees die wordt geconsumeerd. Daarnaast hoopt Wakker Dier ook dat de overheid het eten van minder vlees actief gaat stimuleren. Anne Hilhorst van Wakker Dier: ,,Je ziet hoe bepalend het aanbod is. De overheid kan de voedselomgeving beïnvloeden en zo minder vlees eten gemakkelijk maken. En ze kan zelf het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld in de kantine en bij evenementen.”
Volgens collega Collin Molenaar is het krom dat de overheid de consument niet genoeg waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van te veel vlees. ,,Toen eenmaal bekend was dat roken ongezond is werden er mediacampagnes over gemaakt en hingen er posters van. Nu bekend is dat vlees ongezond is, gebeurt er niets. Daar willen we ook campagnes van zien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Van vegan zalm tot vegan kibbeling: dit zijn de lekkerste visvervangers uit de supermarkt
Met de Netflix-documentaire Seaspiracy en de Bewuste Visweek die maandag begint, is er veel aandacht voor het welzijn van vis die op ons bord belandt. Gelukkig liggen er ook steeds meer visvervangers in het schap, van vegan zalm tot vegan kibbeling. Ons panel test er vijf. -
video
‘Keurslager misleidt klant: er ligt plofkip in de vitrine’
Slagersvereniging Keurslager is door Wakker Dier uitgeroepen tot Liegebeest van 2021. De Keurslager kreeg 6800 van de 17.000 stemmen, oftewel 40 procent van het totaal. ,,Ze hebben claims over welzijnseisen, maar verkopen gewoon plofkip", zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier. -
Neprestaurant in schuur op nummer 1 op Tripadvisor
Wie op zoek is naar een leuk restaurantje, belandt al gauw op een reviewsite. Waarderingen van andere klanten geloven we vaak eerder dan berichten van het restaurant zelf. Die sites blijken echter eenvoudig te manipuleren, zo bewees een Brit die Tripadvisor om de tuin leidde. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
NVWA waarschuwt: botervervanger van Jumbo bevat mogelijk koemelk
Naturli’ Foods haalt het product ‘Naturli’ Biologisch Smeerbare’ uit de Jumbo-supermarkten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat het product wei-proteïne bevat terwijl het allergeen koemelk niet op de verpakking staat vermeld. Het gaat om de producten met houdbaarheidsdata tussen 30 augustus en 27 november 2019.
-
Russin (23) overlijdt kort voor einde taart-eetwedstrijd
Een jonge vrouw is in Moskou om het leven gekomen tijdens een wedstrijd taart eten. De 23-jarige had zich verslikt en is gestikt, zo meldde de krant Komsomolskaja Pravda zondag online, verwijzend naar de autoriteiten. -
-
-
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?