Volledig scherm
© Maarten van de Rakt

Actiegroepleden tegen komst melkveehouderij Peelweg Zeeland

DEN HAAG/ZEELAND – Leden van Actiegroep Groen Graspeel hopen dat de Raad van State een streep haalt door het plan van boer Arie Timmers om een nieuwe melkveehouderij aan de Peelweg in Zeeland uit de grond te stampen. Dat bleek woensdag bij de Raad van State.

Piet Catsburg, voorzitter van de actiegroep, en Henk Cuppen, woordvoerder van de groep, vinden het geen stijl dat de gemeente Landerd een versnelde vergunningsprocedure volgt om de bouw van nieuwe veestallen voor 1999 melkkoeien en 140 stuks jongvee mogelijk te maken. Zij vinden dat Landerd zich niet houdt aan een met bewoners, agrariërs en de provincie gesloten convenant om de veestapel in de “overbeveede” Graspeel terug te dringen.

Strijd
Veehouder Arie Timmers voelt zich min of meer de dupe van de strijd tussen de Graspeelers en de gemeente Landerd. Timmers probeert al sinds 2007 een melk- en rundveebedrijf op een voormalige varkenshouderij aan de Peelweg van de grond te tillen.

Geurbeleid
De staatsraad zette kritische kanttekeningen bij het zogenoemde geurbeleid van Landerd. “Heeft de gemeente dan helemaal niet onderzocht hoeveel meer geur de 340 koeien bijdragen aan de toch al overbelaste geursituatie in de Graspeel,” vroeg de staatsraad. “Nee, want voor melkrundvee geldt geen stanknorm, alleen voor intensieve veehouderijen kunnen we dat meten,” aldus de gemeentewoordvoerder.

Onwenselijk
Daarop reageerden Catsburg: “De GGD heeft zelf aangegeven dat nog een veehouderij in de Graspeel onwenselijk is. Teveel stank en ziektekiemen leiden tot steeds meer gezondheidsklachten.” De Raad van State beslist binnen 6 tot 12 weken of Timmers toch aan de slag kan of dat hij opnieuw moet wachten.

Oss, Uden e.o.