Volledig scherm
Het gerechtshof in Den Bosch.

Bioboer uit Zeeland blijft in hoger beroep illegale mestlozingen ontkennen

DEN BOSCH/ZEELAND - Een 56-jarige Zeelandse biologische varkenshouder betoogde deze woensdag voor het gerechtshof in Den Bosch dat de rechtbank hem in 2014 onterecht heeft veroordeeld voor een aantal milieudelicten.

De man werd toen veroordeeld voor illegale mestlozingen in een sloot, het laten weglekken van mest vanaf de uitlooprennen, het gebruiken van een berging en een wasplaats voor de huisvesting van vleesvarkens en het aanwezig hebben van veel meer varkens dan de vergunning toestond.

Illegale lozingen
De Zeelandse boer probeerde samen met zijn advocaat M. Stassen, de beschuldigingen ter weerleggen: van de illegale lozingen zei hij niks te weten, al waren postende ambtenaren er getuige van. De vervuiling van de uitlooprennen was het gevolg van onterechte beoordelingen van controleurs.

,,Sinds twee jaar zijn er nieuwe controleurs en die vinden de situatie wel in orde, ondanks het feit dat aan de werkwijze niks is veranderd. En het aantal aanwezige varkens stond in de vergunning", zei de boer. Alleen was die, zo bleek later, nog niet van kracht.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Oss, Uden e.o.