Volledig scherm
De proeftuin van Agro-As De Peel. © Maarten van den Hurk / BD

Boerderij van toekomst mag landen naast vliegbasis Volkel

WANROIJ/LANDERD - Proeftuin Agro-As De Peel, naast vliegbasis Volkel, wil de boerderij van de toekomt binnenhalen. Stallen zonder stank en gezondheidsrisico's passen bij de experimenteerplek voor landbouw.

Dat de piepjonge proeftuin van Agro-As De Peel gaat groeien, staat vast. Volgens jaar is er tien in plaats van vijf hectare beschikbaar op de testplek voor agrarische vernieuwing. Dit werd donderdag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in Wanroij. 

'De vraag is wanneer'

Bestuurder Ben Brands, wethouder van de gemeente Landerd, deed er direct een schep bovenop. Naast nieuwe gewassen moet er ook een complete boerderij van de toekomst komen. ,,De vraag is niet óf dat gebeurt maar wanneer", aldus Brands. ,,Want alle partijen willen. Wij van de Agro-As werken dolgraag mee en we hebben al contact met zeker dertig bedrijven die innovaties beschikbaar stellen. En de provincie heeft in haar beleidsplan staan dat er proeflocaties moeten komen.''

Met die provincie gaat het overleg een volgende ronde in. 'Den Bosch' zal bebouwing moeten dulden op de proeflocatie, akkerland naast de kruising van N264 en N277.

Sorghum en hennep

Agro-As De Peel is een onderdeel van de regionale samenwerking Agrifood Capital, en gaat over het landbouwgebied rond de Middenpeelweg (N277). De proefplek is dit jaar gestart op vijf hectare grond van de gemeente Landerd. Hierop kunnen bedrijven samen met boeren nieuwe ideeën uittesten. Dit jaar werd er sorghum en industriële hennep geteeld. De oogst van sorghum was goed. De hennep ligt op de akkers omdat Brabantse loonwerkers geen geschikte machines hebben om de zeer taaie plant te persen.

Volledig scherm
De industriele hennep ligt nog op de akkers van de proeflocatie. De plant blijkt te taai voor de machines van Brabantse loonwerkers. © Maarten van den Hurk / BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement