Volledig scherm
De natuurbegraafplaats in Schaijk. © Peter van Huijkelom

Ceremonieruimte Natuurbegraafplaats Schaijk zaterdag officieel geopend

SCHAIJK - Na eerder dit jaar de begraafplaats, is vanaf zaterdag ook de ceremonieruimte op Natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk geopend.

Een enorm houten pand in landelijke stijl. In het gebouw kan een koffietafel worden gehouden, net als een afscheidsdienst voor een overleden dierbare. Door de grote ruiten hebben bezoekers een vrij uitzicht op de uitgestrekte heide en het bos erachter. 26 hectare in totaal. In de voorbije maanden zijn de eerste 22 mensen daar begraven. Er is plaats voor een kleine tienduizend.

Bloemen
Een stenen zerk? Die zul je er niet vinden. De begraafplaats blijft namelijk op de eerste plaats een natuurgebied. Dat betekent dat kist of urn van hout moeten zijn. Ook de kleding moet van materialen zijn die de natuur kan afbreken.

Graven worden gemarkeerd met een houten schijf, met daarin de naam, geboorte- en sterdatum van de overledene. En de bloemen? Die vergaan uiteindelijk en worden dan mest. Dat past niet op de arme grond in het gebied. Daarom worden boeketten na een paar dagen weggehaald.

Oss, Uden e.o.