Volledig scherm
Gemeenschapshuis De Phoenix in Schaijk. © Peter van Huijkelom

Dorpshuis De Phoenix nog altijd diepgeworteld in Schaijk

SCHAIJK - Van kienen en biljarten tot pronkzitting en blaasmuziekfestival. De Phoenix is het kloppend hart van Schaijk, al 25 jaar lang. Dus tijd voor een mooi feestje.  

In 1992 opende het gebouw zijn deuren, nadat het in 1991 door een hevige brand in de as was gelegd. Het nieuwe dorpshuis werd op exact dezelfde plek herbouwd. Het kreeg de toepasselijke naam ‘de Phoenix’. Genoemd naar de vogel die volgens de oude Grieken uit zijn eigen as kon herrijzen.

In 2010 werd het pand vanwege ruimtegebrek flink verbouwd. Ook de foyer is recent gerenoveerd. Veel dingen zijn echter in al die jaren niet veranderd. Zo bevindt de bibliotheek zich al 25 jaar lang als buurman in hetzelfde pand.

Zondag zet De Phoenix in samenwerking met de bibliotheek een feestelijke open dag op touw. Het dorpshuis biedt zijn gebruikers dan de gelegenheid zich aan de dorpelingen te presenteren. Met shows, optredens en demonstraties. Rond 13.30 uur is er een reünie, bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om oud-medewerkers van De Phoenix weer eens terug te zien. De bibliotheek heeft zondag een eigen programma, onder meer met een taxateur, ballonnenclown en puzzelspeurtocht.