Volledig scherm
Na de herdenking in Schaijk begeeft de stoet met kist op de baar naar de laatste rustplaats. © Van Assendelft Fotografie

Een zomerbries geeft lucht in de kapschuur op de natuurbegraafplaats

SCHAIJK - Een uitvaart in de natuur ademt een andere sfeer dan een doorsnee begrafenis of crematie. Die laat zich mooi in beelden vangen. Daarom besluit een fotoreportage zaterdag in het Brabants Dagblad (editie Oss/Uden) de serie over Natuurbegraafplaats Maashorst. 

Wendy was de allereerste, medio 2016, die op Natuurbegraafplaats Maashorst een plekje kreeg. Huub volgde, Clara, Rien, Willem, Jouke, Jos en vele anderen. Sommigen wreed uit het leven gerukt, anderen vredig ingeslapen. Bijna elke dag komt er iemand bij.

Zoals op een bloedhete zomerdag Loet uit Oss. Een pianolerares, die op 91-jarige leeftijd een 'intens mooi leven' afsluit. Het ceremoniegebouw, een kapschuur zit mudvol. Er klinken warme woorden. Een dwarsfluitist heeft hoorbaar moeite met de hitte. Mooie foto's van vroeger worden geprojecteerd. Onder meer bij het hotel van Loet en Gerrit aan de oude rijksweg in Heesch.

Volledig scherm
© Van Assendelft Fotografie

Riant is het uitzicht naar buiten, zo middenin de natuur. Een zwoele zomerbries waait door de kapschuur. Buiten rijden vier fietsers een rondje. Na het lievelingslied van Loet (J'attendrai) gaat de kist op de baar en de stoet naar buiten. Aan het eind van de Koekoeksbloem, stukje links het Eikenpad op. Emile, Gerrit en Loes, de drie kinderen van Loet hebben deze plek uitgekozen. Ooit komen ze naast moeder te liggen, zo hebben ze alvast besloten.

Na een laatste groet drinken ze met de gasten een sapje en een wijntje. De stretchtent levert een aangename, schaduwrijke ambiance. Al met al ademt de uitvaart een heel andere sfeer dan een doorsnee. 'Heel bijzonder', zegt iemand terloops.

Enkele weken later kijkt Loes terug op een mooie, indrukwekkende uitvaart. ,,Als je zo de natuur inkijkt tijdens de herdenking, dat is heel apart. Het begon met de kist ophalen bij de lijkwagen met de baar, het is allemaal net even anders. Ik hoorde van iemand: ik heb nog nooit zo'n mooie begrafenis meegemaakt.''

Meer foto's zaterdag in het Brabants Dagblad, editie Oss en Uden/Veghel.

Volledig scherm
© Van Assendelft Fotografie