Gedachtegoed De Corridor herleeft in nieuw experiment

ZEELAND - ,,Het gedachtegoed van de Corridor staat nu model voor drie proeftuinen in Groningen, Amsterdam en Nijmegen. Kleinschalige voorzieningen voor jongeren die van het rechte pad zijn afgedwaald. Als het experiment slaagt, zullen er meer van komen. En zullen er slechts twee of drie justitiële jeugdinrichtingen overblijven." Dat zei Angélique Koevoets, directeur Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdagavond tijdens de presentatie van het boek De jongens van De Corridor.

De auteurs, Twan van den Brand en Jos Straathof (allebei oud-journalist van het Brabants Dagblad), maakten een document over de experimentele jeugdgevangenis die veertig jaar geleden aan de rand van het boerdendorp Zeeland neerplofte. Tien jaar geleden sloot de poort van de meest open gevangenis die Nederland ooit had, zonder cellen, zonder tralies, zonder bewakers. Met tucht en orde werden de jongens in de bossen bij Zeeland naar het rechte pad begeleid. Zo was althans de bedoeling.

Jos Straathof reikte in de bibliotheek in Zeeland de eerste exemplaren van het boek uit aan Annego Hogebrink, weduwe van Nico Pieck, de eerste directeur van De Corridor. Het tweede exemplaar was voor Walter Evers, de tweede en langstzittende directeur.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Annego Hogebrink (links) ontvangt het eerste exemplaar uit handen van Jos Straathof (rechts). © Arno Heesakkers

Annego Hogebrink was verguld met en verrast door dit gebaar. Ze zei 'bijzonder trots' te zijn op het gedachtegoed van haar man. Pieck was ervan overtuigd dat je jonge jongens die voor de eerste keer de fout in zijn gegaan niet zomaar moet opsluiten. Je moet iets met ze doén, om voor hen een toekomst in vrijheid mogelijk te maken.

Voor hun boek interviewden de auteurs ruim zestig mensen. Voormalig personeel van De Corridor van directeur tot groepsleider, van bewaarder tot kok en van verpleger tot chauffeur. Ze spraken ook met ex-gedetineerden en met directeuren van andere gevangenissen, Haagse ambtenaren, inwoners van Zeeland. Verder spitten ze in diverse archieven en zo kregen ze een goed beeld van De Corridor door de jaren heen. Bij de presentatie was een aantal van de geïnterviewden aanwezig.

Het boek verschijnt bij uitgeverij Balans en ligt vanaf woensdagin de winkel.