Volledig scherm
De wisent. Fotograaf: Fransje Murphy
© mijnbd

Groep start petitie om Wisent in De Maashorst te houden

Oss/Uden - Een groep 'Vrienden van de Maashorst' is een petitie gestart om de wisent in natuurgebied De Maashorst te behouden. Na één dag hebben 144 mensen de petitie ondertekend. 

Mignon van den Wittenboer diende de petitie in namens de Vogelwacht Uden. De ondertekenaars van de petitie vragen de gemeente Landerd de proefperiode voor de Wisent van 14 maanden te respecteren en het project niet voortijdig te beëindigen. Ze stellen dat 'mens en Wisent onvoldoende tijd lijken te krijgen om aan elkaar te wennen.' 'Deze grazer levert, nog meer dan andere grazers, een belangrijke bijdrage aan de variatie in de natuur en voorkomt het dichtgroeien van het gebied.' Daarnaast is dit dier een belangrijke publiekstrekker en daarmee een aanwinst voor de recreatiesector, aldus de opstellers van de petitie. 

De ondertekenaars bieden daarmee een tegengeluid nu er veel ophef is over de wisenten in het gebied. Veel inwoners van Zeeland mopperen over het grotere begrazingsgebied dichtbij het dorp. De wisenten en taurossen in dit deel van de Maashorst geven hen geen fijn gevoel. Veel mensen zijn bang om tussen de grazers te wandelen en balen van nieuwe rasters en hekken. Een protestbrief in buurtschappen pal naast het natuurgebied tegen de wisenten werd door 390 mensen ondertekend en overhandigd aan het gemeentebestuur van Landerd.