Volledig scherm
Impressie van het herinrichtingsplan voor het centrum van Zeeland. © Gemeente Landerd

Hartje Zeeland gaat eindelijk op de schop na aanloop van paar jaar

ZEELAND - Na de jaarwisseling moet het dan eindelijk gaan gebeuren: de schop gaat in hartje Zeeland de grond in. Dat is het begin van de herinrichting van de openbare ruimte in het centrum.

In vier etappes pakt Landerd de herinrichting aan. Die moet het centrum prettiger en duidelijker maken voor voetgangers en fietsers. Zo komt er meer ruimte voor terrassen en zitjes.

Eerst komt het plein tussen de Jumbo-supermarkt en gemeentehuis, de naaste omgeving van het gemeentehuis en het aangrenzende stuk Kerkstraat aan de beurt. In de nieuwe, moderne bestrating verdwijnt ook de zandvlakte achter het plein, voor menigeen een doorn in het oog.

Het definitieve ontwerp van de eerste etappe is bijna klaar. Dit jaar wil Landerd het stuk aanbesteden. De volgende fasen betreffen het plein van De Garf en het aansluitende deel van de Kerkstraat, het zuidelijke deel (tot de Puttelaar) en het noordelijke deel van de Kerkstraat (tot aan de Schoolstraat).

Aantrekkelijkheid vergroten

Het college van B en W heeft expres niet willen wachten op ontwikkelingen rond dorpshuis. Ze ziet de herinrichting als prominente investering in het centrum, die de aantrekkelijkheid vergroot. ,,Zo doet zich de kans voor de openbare ruimte niet als 'sluitstuk' te benaderen.''

De gemeenteraad moet nog wel het geld beschikbaar stellen. Het gaat om een bedrag van bijna twee miljoen. De raad geeft daar in de vergadering van 7 december een 'klap' op.

Het herinrichtingsplan is via een uitvoerig inspraaktraject tot stand gekomen de afgelopen twee jaar. Compleet met klankbordgroep, informatie-avonden, inloopspreekuren en interactieve website.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement