Volledig scherm
Directeur René Poll leidt belangstellenden rond. © Bert van der Linden

Honderden mensen bezoeken natuurbegraafplaats Schaijk

SCHAIJK - Natuurbegraafplaats Maashorst aan de Franse Baan in Schaijk - dit voorjaar geopend - omvat 23 hectare open vlakten, afgewisseld met bospercelen. Terwijl de bouw van een grote ceremonieruimte nog in volle gang is, bezochten honderden belangstellenden zondag de open dag.

Directeur René Poll toonde zich aangenaam verrast door de grote opkomst. Het geeft volgens hem aan dat de belangstelling voor deze vorm van teraardebestelling toeneemt: ,,Verdriet zal er zijn, maar de plek helpt wel het verlies te dragen, juist door de kracht van de natuur.”

Houten schijf
Hoe het op een natuurbegraafplaats in zijn werk gaat? De familie van een overledene krijgt een dagdeel ter beschikking. Men kiest een begraaf- of urnenplek en betaalt daarvoor eenmalig een totaalbedrag. Die plek wordt notarieel vastgelegd en geregistreerd. Het enige wat daar na de begrafenis op komt, is een houten schijf met naam en data.

Ben Lange (63) uit Schaijk die met zijn vrouw Anita meeliep zag het helemaal zitten. ,,We hebben het wel eens over cremeren gehad maar nu we hier lopen, vinden we het zeker de moeite waard om te overwegen hier een plaats te reserveren. Het is een prachtig natuurgebied waarin je wordt opgenomen,” zo mijmerde hij tijdens de excursie.

Volledig scherm
Een van de eerste natuurbegraafplaatsen in Maashorst. © Bert van der Linden
Volledig scherm
Uitleg over de werkwijze van Natuurbegraven © Bert van der Linden
  1. Gluten- en lactosevrije Pieten komen aan in Zeeland: 'Een moeder had Sint een speciaal verzoek gedaan'
    Play

    Gluten- en lactosevrije Pieten komen aan in Zeeland: 'Een moeder had Sint een speciaal verzoek gedaan'

    ZEELAND - Geen gefiep over welke kleur zwartepiet moet hebben, geen demonstraties over slavernij of Spaanse edelen uit vroeger eeuwen. In Zeeland bij Uden hebben Sinterklaas en de 34 zwartepieten oog voor één ding: het plezier van de kinderen. En er waren een aantal kinderen hééél erg blij. Ze mochten met hun lactose- en glutenallergie eindelijk ook eens pepernoten eten. 

Oss, Uden e.o.