Volledig scherm
Dit zijn de zeven raadsleden van het eerste uur. © Willem Buijs

In Landerd komen en gaan raadsleden: en toen waren er nog maar zeven blijvers

LANDERD - De raadsleden van Landerd, ze blijven maar komen en gaan. Gevolg: van de zeventien raadsleden die in maart 2014 startten zitten er nog maar zeven op hun zetel.

De raadzaal van Landerd is een heuse duiventil geworden. Vorige week donderdag pakte Mathieu de Klein (Progressief Landerd) zijn biezen. In november volgt Ruud Leeijen (CDA). Alleen de VVD, eenmanspartij, kent geen opstappers. DS97 is zelfs helemaal ververst. 

Ter vergelijking: in zowel Oss als Uden verlieten slechts vier raadsleden de gemeenteraad. En bovendien, dat zijn véél grotere raden: van respectievelijk 37 en 27 man. 

Nieuw bloed

Verhuizingen, drukte qua werk en privé, burnout zijn doorsnee redenen voor raadsleden om hun zetel af te staan. Zoals ook de val van de coalitie zorgde voor nieuwe bloed. Dan was er ook nog de integriteitskwestie rond Harrie van Dongen (CDA) en het overlijden van Cees van Dongen (VHL) die na zijn aantreden ziek werd. 

Het grote verloop baart burgemeester Marnix Bakermans geen zorgen. Vrij vertaald vindt hij het stom toeval. ,,Er zijn allerlei gegronde redenen waarom raadsleden vertrekken. Van belang is dat de gemeenteraad goed blijft functioneren. En dat is het geval. Wisselingen worden goed opgevangen.''

Quote

Wisselin­gen in de gemeente­raad van Landerd worden goed opgevangen

Marnix Bakermans, burgemeester