Volledig scherm
Lois Marly Libregts. © Marc Bolsius

Kunstschaatstalent Lois Marly uit Schaijk werd geïnspireerd door Michael Boogerd

SCHAIJK- Het is niet makkelijk om een afspraak te maken met kunstschaatsster Lois Marly Libregts uit Schaijk. Ze heeft een druk leven. Ze is pas elf jaar oud, maar ze maakt regelmatig trainingsweken die boven de twintig uur uitkomen. Juist in de zomer.

Ze is Nederlands kampioene in de categorie Pre Basic Novice en daar horen, in een sport waar je jong moet pieken, volwassen trainingsregimes bij. Lois Marly, die ervan droomt ooit de Olympische Spelen te halen, doet er niet moeilijk over. ,,Ik heb altijd zin om te trainen. Wat ik het leukste aan kunstschaatsen vind? De sprongen! Ik kan het niet uitleggen, maar dat is een geweldig gevoel.”

Televisie
Tijdens de eerste levensjaren van Lois Marly stond de televisie in huize Libregts vaak afgestemd op langebaanschaatsen. ,,Ik weet nog dat ik altijd met mijn handen op mijn rug door het huis gleed.” Maar toen ze een keer naar kunstschaatsen keek, greep dat haar meer.

Helemaal toen ‘Sterren dansen op het ijs’ een programma op de Nederlandse televisie werd. Moeder Lieske: ,,Het was eigenlijk te laat voor haar om te kijken, maar ze wilde het per se zien. Vooral vanwege Michael Boogerd en zijn partner en huidige vrouw Darya. Nadat zij hadden gereden, viel ze meteen op de bank in de slaap.” Een paar maanden later, na het behalen van zwemdiploma C, mocht ze meedoen met een proefles bij de grote Bossche kunstrijvereniging BKV. Ze was toen 6 jaar. Lois Marly: ,,Dat ging gelijk heel goed. Ik had wel door dat ik het allemaal snel oppikte.”

Lees een interview in het Brabants Dagblad, editie Oss en omgeving, van dinsdag 2 augustus. Het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de Brabantse deelnemers is te volgen via bd.nl/rio2016.

Oss, Uden e.o.