Volledig scherm
Ben Brands (links) nog in zijn functie van wethouder voor de gemeente Maasdonk. © Meike van der Flier/BD

Landelijke PvdA onderzoekt wethouderskandidaat Landerd

SCHAIJK/ZEELAND/REEK - Mag PvdA-lid Ben Brands voor een andere partij wethouder worden in de gemeente Landerd? Over die vraag buigt het landelijk partijbestuur van de sociaal-democraten zich.

Vughtenaar Brands is naar voren geschoven door de Vereniging Herindelen Landerd (VHL). Die is bezig met het optuigen van een nieuwe coalitie, nadat de vorige door toedoen van VHL was geklapt. Saillant: in de nieuwe coalitie is geen plaats meer voor Progressief Landerd, een samenwerking tussen de Landerdse PvdA-afdeling en 'ongebonden progressieven'.

Progressief Landerd is dan ook niet blij met de move van Brands. "We hadden verwacht dat Brands in ieder geval contact had gezocht met ons, om meer te horen over de achtergrond van de breuk in de coalitie en de rol die VHL daarbij gespeeld heeft." Verstegen laat weten alsnog een gesprek met Brands te willen.

Het partijbestuur van de PvdA heeft inmiddels al bij Progressief Landerd geïnformeerd naar wat er in Landerd speelt. De landelijke PvdA is op dit moment bezig met het opstellen van een 'feitenrelaas', laat een woordvoerder weten. 'In principe' komt de kwestie-Brands pas aan de orde op maandag 7 september, als het landelijke partijbestuur voor het eerst weer bij elkaar komt. Alleen als er 'echt grote problemen' ontstaan, komt de PvdA eerder in actie, zegt de woordvoerder.

Brands hoorde zelf nog niets van de PvdA. "Ik ben niet op de hoogte van het bestaan van een officiële PvdA-afdeling in Landerd, anders had ik misschien wel contact opgenomen." Brands maakt zich niet druk. "Ik zie geen probleem. Ik kom in Landerd om rommel op te ruimen, niet om rommel te maken."