Volledig scherm
De gemeente Landerd wil wel richting Uden, maar een substantieel deel van Schaijk wil ook de variant richting Oss onderzocht zien. © Google Streetview

Landerd en Uden zetten stip op de horizon: 1 januari 2022

LANDERD/UDEN - Het is een soort stip aan de horizon. De beoogde Maashorstgemeente van Uden en Landerd is uiterlijk op 1 januari 2022 een feit. Beide colleges van B en W hebben de intentie om de klus in de lopende raadsperiode te klaren.

Dat begint met het zogeheten voorbereidingsbesluit op 8 november. Gemeenteraden spreken dan het voornemen uit daadwerkelijk zo'n Maashorstgemeente te vormen. Daarna wordt een plan van aanpak opgesteld. Bij de gang van zaken is volgens de Landerdse burgemeester Bakermans de inbreng van burgers belangrijk.

In februari 2019 moet het plan van aanpak klaar zijn. Dan gaat het inhoudelijke proces van start om te komen tot een herindelingsontwerp. Echt menens wordt het richting april 2020. Voor die maand moeten de raden het definitieve, onomkeerbare herindelingsbesluit nemen.

Ondertussen blijft het enigszins rommelen in Schaijk. Politieke partij DS97 ziet de fusie niet zitten. ,,Het blijft echt te gek voor woorden dat de stem van zoveel Schaijkenaren gewoon te grabbel wordt gegooid'', zegt Leonard Steetsel . De vier partijen uit de coalitie weten wat goed voor ons is? Het minste wat al die Schaijkenaren verdienen is een vergelijking tussen Oss en Uden.''