Volledig scherm
De Molenstraat in Zeeland. © Google Streetview

Lieveheersbeestjeslarven kunnen het niet bijhouden in Landerd

LANDERD - Bij de gemeente Landerd komen veel klachten binnen van overlast door luizen in bomen. Die scheiden zwart, plakkerig spul af. Vooral auto's bij druipende bomen zijn de klos.

In lindes, esdoorns, haagbeuken en eiken langs wegen in de bebouwde kom leven luizen, die overlast veroorzaken. Ze scheiden glucose af, die drupt op auto's, trottoirs en wegen. Het plakspul is niet schadelijk en levert geen gevaar op voor de gezondheid. De huidige warme en droge periode zijn ideale omstandigheden voor luizen die zich prima thuis voelen in deze bomen.

Bestrijden kan door het inzetten van natuurlijke vijanden. Vooral mezen lusten graag luizen. ,,Op diverse plaatsen proberen we de overlast in te dammen door lieveheersbeestjeslarven in te zetten. De hoeveelheid luizen is echter nu zo groot dat de lieveheersbeestjeslarven dit niet kunnen bijhouden'', meldt een woordvoerder van de gemeente.

In 2016 zijn bij wijze van proef de lindebomen in de Molenstraat in Zeeland geïnjecteerd met voedingsstoffen en een ecologisch anti-luizenmiddel. Afgelopen jaar gaf dat een goed resultaat. ,,Maar door het extreem warme luisvriendelijke weer lijkt dat dit jaar helaas niet afdoende te zijn.''

Het wachten is op flinke regenbuien. ,,Dan spoelen de luizen weg en krijgen we minder plak'', stelt de gemeente. En de auto, die moeten we ondertussen maar afdekken of elders parkeren.