Volledig scherm
© Thinkstock

Moordzaak Reek op scherp; deskundige noemt andere deskundige 'charlatan'

DEN BOSCH - "Deze vrouw is een charlatan die aan gerichte misleiding van de rechtspraak doet uit winstbejag." Omdat professor Anton Loonen in de rechtszaal de mond werd gesnoerd, nodigde hij de pers woensdag uit om zijn mening op de gang aan te horen. Zijn harde woorden zijn gericht op forensisch arts Selma Eikelenboom, die door de verdediging van een moordverdachte als deskundige naar voren werd geschoven.

Loonen is getuige-deskundige in de zaak tegen een 44-jarige inwoner van Reek die verdacht wordt van moord op zijn vrouw en zware mishandeling van zijn zoontje. Hij doet als klinisch farmacoloog al twintig jaar onderzoek naar een mogelijk verband tussen antidepressiva en agressie.

Dit speelt volgens de verdediging in de Reekse moordzaak een cruciale rol. Eikelenboom ondersteunt dit, maar Loonen vindt dat elke wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. "Dit is nu al de derde keer dat ik meemaak dat deze vrouw met een soort overvaltactiek verwarring veroorzaakt bij een rechtszaak. Ik vind een waarschuwing op zijn plaats."

Antidepressiva
Ondanks de bezwaren van Loonen en het OM mag Eikelenboom een rapport opstellen waaruit mogelijk zal blijken dat antidepressiva de verdachte tot zijn daad dreven. Raadsman Mark Nillesen kreeg ook gedaan dat er een nieuw psychologisch rapport wordt toegevoegd aan het dossier. De rechtszaak in hoger beroep wordt voorlopig uitgesteld.

Oss, Uden e.o.