OERweekend Maashorst krachtig van start

SCHAIJK - Nederlands Kampioen Highland Games Pieter-Karst Bouma en Sterke Man (zesde van Nederland) Patrick van Antwerpen openden zaterdag om 10.00 uur het eerste OERweekend in de Maashorst. Ze deden dat door samen met gedeputeerde Johan van den Hout, Geert Verstrijken van de Stichting Maashorst en Ben Maathuis van het begeleidingsteam de Maashorst-tOERbus vlot te trekken. Bouma: ,,valt mee hoor, die bus is maar tien, elf ton."

Het hele weekend zijn er in de Maashorst allerlei activiteiten waarbij bezoekers hun oergevoel boven kunnen laten komen. Van boomklimmen tot het snijden van lepels uit hout, tot oerkoken. Van een kijkje in een zweethut, op pad met de schaapsherder en wolvilten tot een oerbootcamp en een wandeling door wisentengebied. Het uitgebreide programma is te vinden op de website.

Bij landgoed Blauwrijk werd zaterdag aan het begin van de dag een met bladeren ingepakt varken in de grond tussen hete kolen gestopt. Die gaarde daar vervolgens tien uur lang, tot mals 'oervlees'.  Bij Blauwrijk stond zondagavond ook 'vuurlopen'op het programma, met blote voeten over gloeiende kooltjes lopen. Dat ging vanwege de regen helaas niet door. Gelukkig werd rond die tijd net het gegaarde varken uit de grond gehaald, en konden de bezoekers genieten van het malse vlees, ook wel pulled pork genoemd.

Een van de ondernemers die meedoet is Maarten van den Hoogen uit Zeeland. Hij verzorgt met zijn bedrijfje NatuurRover bij camping Hartje Groen een workshop bushcraft light. Stammetjes hout liggen klaar om geklieft te worden. Een vuurtje smeult. Met potlood heeft Maarten al de contouren van een lepeltje getekend. ,,Je werkt met vlijmscherpe messen en gutst op het laatst de holte van het lepeltje uit. Het is prachtig om te doen en je wordt er steeds handiger in."   

Volledig scherm
Het varken gaat bij Blauwrijk de grond in. © Lieke Mulder
Volledig scherm
© Lieke Mulder/BD
Volledig scherm
© Lieke Mulder/BD