Volledig scherm
© Theo Audenaerd

Opgezet ziet woeste wisentstier uit de Maashorst er een stuk rustiger uit

SCHAIJK - Maandenlang was hij ingevroren om hem goed te houden, 'Shogun': de vorig jaar afgemaakte, agressieve wisentstier uit natuurgebied de Maashorst. Bij een gespecialiseerd bedrijf in Venlo, Bouten & Zoon, is het beest de afgelopen tijd opgezet. 

Ook voor dit bedrijf geen dagelijks werk, zo'n wisent. Al hebben ze er wel al vaker een opgezet. De Ravensteinse fotograaf Theo Audenaerd ging er verschillende keren naartoe om dit bijzondere proces, dat zo'n tienduizend euro kostte, vast te leggen.

Volledig scherm
Opzetten wisent maashorst © Theo Audenaerd

,,De wisent is heel mooi geworden", vindt projectleider Dick Boeve van de gemeente Landerd waar De Maashorst deels toe behoort. ,,En mooi dat deze straks van dichtbij te bekijken is. Want we gaan hem laten zien. Dichter bij onze oer-historie kun je bijna niet komen."  

Gemeenten in het gebied werken aan een nieuwe Natuurpoort voor De Maashorst die moet komen tussen Oss en Schaijk, aan de Palmstraat, vlakbij knooppunt Paalgraven. ,,Deze plek heeft een goede ontsluiting. We kunnen daar grotere aantallen recreanten ontvangen. In die Natuurpoort komt de opgezette wisent uiteindelijk te staan." De bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen op die manier de wisent kunnen zien. ,,Het is een aansprekend beest in het gebied, maar in de natuur kun je nooit heel dichtbij komen."

Tournee

De wisent gaat komend jaar eerst op tournee langs de vier betrokken gemeenten, maar ook naar Natuurcentrum de Maashorst en mogelijk het provinciehuis van Noord-Brabant. 

 Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling, dat verantwoordelijk is voor het wisentenproject, legde eerder uit dat dat er geen andere optie was dan het afschieten van de stier Shogun. ,,De eerste keer was het een ranger die echt te dichtbij was gekomen. Dan kun je nog denken aan een eenmalig incident. Maar nadat we vaststelden dat hetzelfde dier een schijnaanval had uitgevoerd op iemand die op afstand stond te kijken, konden we geen ander besluit nemen." 

Volledig scherm
Opzetten wisent maashorst © Theo Audenaerd
Volledig scherm
© Theo Audenaerd
Volledig scherm
© Theo Audenaerd
Volledig scherm
© Theo Audenaerd
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement