Volledig scherm
Juf Hetty met kinderen in de plusklas. Mirthe bespreekt werk over vluchtelingen. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Optimus start met plusklassen voor hoogbegaafde kinderen in Zeeland

ZEELAND - Schoolbestuur Optimus maakt steeds meer werk van de aandacht voor hoogbegaafde kinderen. Een bewuste keuze, vertelt Paula Visser, directeur van de Optimus Plusklassen.

De directeur wijst erop dat ‘passend onderwijs’, waar het tegenwoordig vaak over gaat, niet alleen bedoeld is voor kinderen die moeite hebben met leren, maar nadrukkelijk ook voor degenen die hoogbegaafd zijn.

Al in 2009 en 2010 is Optimus in Ravenstein en in Boxmeer met bovenschoolse plusklassen gestart. Vanaf het komend schooljaar ‘opent’ de stichting ook plusklassen voor hoogbegaafden op Vlasgaard in Zeeland. Een klas voor kinderen uit groep 4, 5 en 6 en een klas voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. En niet alleen voor hoogbegaafde kinderen van Vlasgaard ook voor die van andere Optimus-scholen in de regio van Zeeland.

Noodzaak
Het is noodzaak dat hoogbegaafde kinderen extra uitdagingen op de basisschool krijgen, verwoordt Hetty Meulensteen, specialist hoogbegaafdheid en leerkracht van de plusklas. „Vaak hoeven die leerlingen tijdens de reguliere lessen weinig te doen. Zonder moeite behalen ze hoge cijfers. Maar het gevaar is dat ze niet leren leren. Juist dat willen we ze onder meer in de plusklas bijbrengen.”

Oss, Uden e.o.