Piepkleine tractortjes knetteren door ponyhal in Zeeland

videoZEELAND - Geen trappelende ponyvoetjes, maar piepkleine, knetterende tractortjes stoven zaterdag door de rijhal van ponyclub Jeanne d’Arc. Op een speciaal geprepareerde baan van 15 meter deden zo’n 65 deelnemers een gooi naar de Europese titel micropulling.

Een ‘full pull’, daar is het allemaal om te doen. Het strijdtoneel is een ietwat verhoogde baan met aangestampt zand, middenin de hal. Daar omheen staan dranghekken. Aan tafels, op de kop van de baan, prepareren de deelnemers uit Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen hun veelal zelfgebouwde schaalmodellen voor de strijd. Het geluid is oorverdovend. Gehoorbeschermers zijn geen overbodige luxe.

Tegenwicht

Net zoals bij het tractorpulling of trekkertrek gaat het er bij micropulling om dat de kleine trekkers een sleepwagen, die steeds meer tegenwicht biedt, voorttrekken. Hangend tegen een dranghek ziet Wilma van Heest uit Boxtel het tafereel glimlachend aan. 

,,Wat een herrie, hè?” Ze is voor de eerste keer van de partij om haar bonuszoon Job Hendriks en zijn vader Arjan uit Hilversum bezig te zien. ,,Mooi om te zien dat mensen zo voor hun hobby gaan”, stelt ze. De 13-jarige Job doet het prima in zijn klasse. Hij wordt tweede van Europa. Trots houdt hij op het ereschavot zijn beker omhoog.

Volledig scherm
Ook organisator Tiny van Boxtel (rechts) deed een gooi naar de Europese titel. © Philip van den Brand
Volledig scherm
Aan de tafels achter de wedstrijdbaan worden de knetterende micropullers voorbereid op de strijd. © Philip van den Brand
Volledig scherm
Op de 15 meter lange baan trekken de radiografisch bestuurde mini tractoren de sleepwagen voort. © Philip van den Brand